Poliția de Frontieră informează că a fost adoptat un șir de măsuri care au menirea fluidizării traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă, prin simplificarea la maxim a procedurilor de control al trecerii frontierei, dar și de menținere a unui mecanism de supraveghere eficientă a frontierei.

Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie.

În punctele de trecere Leușeni, Sculeni, Cahul, Criva și Palanca, care va fi redeschis din data de 21 decembrie curent, vor fi delegați cu scop de gestionare corectă a activităților și acordare de ajutor practic, managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcțiilor regionale.

Va fi o prioritate confortul și operativitatea la trecerea frontierei de stat pentru familiile cu copii minori. Astfel, în punctele de trecere cu infrastructura dezvoltată, care de altfel și sunt cele mai solicitate, vor fi amplasate panouri care vor informa pe cei care au în mașini copii despre direcția de deplasare și din start poziționarea pe artera de control dedicată trecerii copiilor. În unele puncte de trecere este vorba despre pista Corpului Diplomatic sau în altele fiind o bandă de control suplimentară, amenajată special.

La fel, există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina.

Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care se intenţionează tranzitarea hotarelor țării. Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori, asiguraţi-vă că ați perfectat documentele acestora. În cazul unei călătorii cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Poliția de Frontieră nu verfică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.

În scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele. În prezent sunt funcționale cu România șapte puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.

În situaţiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, călătorii pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), cât și în cazul în care sunt nemulţumiţi de modul cum a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, puteţi contacta LINIA FIERBINTE, 022 259 675, unde toate aspectele semnalate vor fi preluate și se va acţiona în conformitate cu legislaţia.

Revenind la experiența anilor trecuți, în perioada sărbătorilor de iarnă se așteptă ca frontiera să fie tranzitată de peste un milion și jumătate de ori, dacă ne referim la trecerile de persoane, și până la 400 mii traversări mijloace de transport.