Cererea de azil politic înaintată de Elena Udrea şi Alina Bica se află în aşteptarea unei decizii, pe fondul anulării de către Tribunalul de Imigraţie din Costa Rica a unei prime rezoluţii în care solicitarea celor două a fost respinsă, transmite Mediafax.

Acum câteva săptămâni, Comisia care oferă statutul de refugiat politic, formată din miniştrii Muncii, Securităţii şi de Externe au respins cererea formulată de cele două.

Cu toate acestea, acum câteva săptămâni, după audierea unui recurs, Tribunalul Administrativ pentru Imigrări (TAI) a decis să anuleze prima hotărâre.

Astfel, TAI a cerut comisiei să reexamineze cazul. Asta înseamnă că acel organism din prima instanţă va emite o nouă rezoluţie în care poate menţine primul criteriu sau îl poate modifica. În plus, această decizie poate fi în cele din urmă atacată şi poate reveni la TAI.

Avocatul româncelor a afirmat că săptămâna trecută Comisia pentru vize şi azil politic a realizat o audienţă cu Udrea şi Bica.

În timp ce are loc procesul de imigraţie, se desfăşoară şi o procedură penală, în condiţiile în care România a înaintat o cerere de extrădare pentru Udrea şi Bica.

Cu toate acestea, Costa Rica nu poate să le extrădeze pe cele două până când nu se stabileşte dacă li se acordă azil sau nu. Prin urmare, acestea rămân în arest până la clarificarea situaţiei lor.