Patroni de firme care fac afaceri cu statul s-au aliniat în listele sponsorilor de partid. Fac donații generoase și angajații lor. Îngroașă buzunarele de partid și cei care țintesc funcția de deputat în următorul parlament. Donează în special pentru democrați și socialiști, care dețin majoritatea în actualul legislativ aflat la sfârșit de mandat. Unii dintre sponsori au renunțat la mai bine de jumătate din venitul încasat oficial, doar pentru a-și susține favoritul politic. Se apără simplu:„Veniți în sat să vedeți ce s-a făcut”, „Am soț, copii care lucrează și care au contribuit și ei”, „Am muncit toată viața. Cum credeți, nu am bani puși deoparte?”, scrie Rise Moldova.

În timp ce majoritatea partidelor parlamentare au colectat donații modeste în prima jumătate a 2018, lucru despre care am relatat în Donatorii partidelor [I]: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”, două dintre ele au marcat performanțe de milioane. E vorba de Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

La PDM s-au aliniat zeci de donatori de la instituții de stat. La aceștia se mai adaugă afaceriști abonați la lucrări sau servicii plătite din bani publici. În registrul donatorilor PSRM sunt mai multe persoane care țintesc un loc în următorul parlament, dar și angajați ai companiilor din anturajul socialist.

Afaceri democrate cu statul

Conform listelor donatorilor depuse de partide la Comisia Electorală Centrală (CEC), democrații sunt cei care au contabilizat cei mai mulți simpatizanți. În prima jumătate a anului 2018, circa o mie de persoane au donat în total peste 5,6 milioane de lei. În medie, fiecare dintre ei a oferit partidului de guvernământ aproape un salariu mediu pe economie.

Trei sferturi dintre sponsorii democraților sunt angajați ai unor instituții și întreprinderi de stat, cum ar fi: Agenția Servicii Publice, Moldtelecom, Poșta Moldovei, SA RED Nord, dar și angajați din medicină sau învățământ. Printre donatori sunt și antreprenori care fac afaceri cu statul.

Sponsorii Socialiștilor

În prima jumătate a anului 2018, 213 persoane au umplut buzunarul socialiștilor cu 2,9 milioane de lei. În medie, fiecare a donat circa 14 mii de lei, echivalentul a peste două salarii medii pe economie.

O treime din suma tuturor donațiilor acumulate de PSRM, mai exact, peste 900 mii de lei, au virat-o 38 de deputați și diverși angajați ai Parlamentului. Printre sponsori sunt și oameni de afaceri care țintesc un fotoliu în următorul legislativ.

„Am soț, copii care lucrează”

Printre sponsorii socialiștilor conectați și la lumea afacerilor o găsim pe Alla Pilipețcaia, consilier PSRM la Soroca, care a contribuit cu 36 de mii de lei. Donația generoasă ocupă poziția a șasea în topul încasărilor de partid în primul semestru al anului 2018.

La un miting din 16 septembrie aceasta a fost prezentată drept candidata socialiștilor la scrutinul parlamentar din februarie 2019, pe circumscripția electorală Soroca.

„Am soț, copii care lucrează și care au contribuit și ei”, explică Pilipețcaia donația care constituie două treimi din venitul declarat în 2017.

Pilipețcaia administrează Debut-Sor SRL, companie la care deține și 50% din acțiuni. Potrivit datelor AAP, Debut-Sor este unul dintre agenții economici din Soroca care câștigă licitații publice.

În 2018 firma a oferit Direcției Învățământ Soroca servicii de transport în sumă de peste 130 de mii de lei, iar Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, Soroca, i-a furnizat produse alimentare în sumă de circa 54 de mii de lei.

În anii trecuți firma a mai câștigat și alte licitații publice, cele mai importante contracte fiind semnate tot cu Direcția Învățământ Soroca: în 2017, în sumă de pe peste 170 de mii de lei, iar în 2016 – 174 de mii de lei.

Citiți continuarea investigației pe Rise Moldova