Șapte persoane au fost reținute pentru că ar fi vândut droguri sintetice, prin internet. Printre cumpărători s-ar fi numărat adolescenți și tineri până la 25 de ani, susțin ofițerii Antidrog. Printre cei reținuți se numără și un student de la Informatică. Rolul acestuia ar fi fost de a administra și asigură securitatea magazinelor electronice.

Schema era una clasică, spun oamenii legii. Gruparea ar fi creat două magazine on-line pe rețele de socializare. Aici cumpărătorii plasau comanda, o achitau prin intermediul terminalelor de plată, iar după ce confirmau tranzacția, curierul le expedia fotografia și indicațiile cu locul unde erau ascunse drogurile.

Lipsește acel contact între consumator și realizatorul de droguri, în așa fel fiind un pic îngreunată munca organelor de drept. În special, în toată această schemă și în calitate de consumatori vin tineri cu vârstele cuprinse de la 16 până la 25 de ani”, Ion Țurcanu, șeful direcției Antidrog.

Drogurile sintetice vin ca un analog al drogurilor grele. Sunt foarte accesibile pe piața datorită prețului scăzut și într-un termen foarte redus distrug personalitatea a eventualului consumator de droguri”, Dumitru Răileanu, procuror PCCOCS.

În cadrul operațiunii au fost reținuți 7 membri ai grupării. Aceștia au între 18 și 23 de ani și sunt din Chișinău și regiunea transnistreană. Aceștia sunt suspectați nu doar de vânzarea drogurilor, dar și de fabricarea lor, cu materie primă adusă din Ucraina. În timpul reținerii, unul dintre suspecți a povestit în detalii cum decurgea procesul de producere.

„Iată aici turnam…un kilogram 200 cântăream și turnam soluție de aceasta. Apoi adăugam etilacetat doi litri și jumătate”.

S-au efectuat 12 percheziții atât în domiciliile persoanelor date, laboratoarele date. S-au ridicat aproximativ 450 de grame de droguri de tip sintetic PVP, precursori, așa-zisa materie primă pentru prepararea acestor droguri. Au fost ridicate și peste 400 de cartele sim de pe care au fost create de pe care au fost create aceste portmonee electronice”, Ion Talmazan, șef adjunct direcția generală Urmărire Penală.

Printre cei reținuți se regăsește și un student al facultății de informatică. Responsabilitatea acestuia era de a administra și de a asigura securitatea online a magazinelor electronice. Toți cei șapte suspecți au fost plasați în arest. Ei riscă până la 15 ani de închisoare. Totodată, procurorii au precizat că vor porni încă o cauză penală pentru contrabandă.