Președintele rus Vladimir Putin a declarat că autoritățile ucrainene se așteptau la moartea unui marinar implicat în conflictul din Marea Neagră cu polițiștii ruși de frontieră, scrie meduza.io.

„Au fost trimiși … se așteptau ca unul dintre ei să moară, de fapt. Și văd că marea nemulțumire în cercurile de conducere a fost cauzată de faptul că nimeni nu a murit. <...> Dar mulțumesc lui Dumnezeu, acest lucru nu s-a întâmplat „, a declarat Putin într-o conferință de presă.

Președintele rus a adăugat că consideră incidentul o provocare a autorităților ucrainene pentru a ridica raitingul președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko. „Aceasta este o modalitate proastă de a ridica raitingul”, a spus Putin.

Luna trecută, Kievul a impus legea marţială în zece regiuni ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile, după ce forţele navale ruse au sechestrat trei nave militare ucrainene în zona strâmtorii Kerci, care desparte Marea Azov de Marea Neagră. Măsura ar urma să expire pe date de 26 decembrie.

Rusia l-a acuzat pe Poroşenko că a provocat acest incident în încercarea de a câştiga popularitate înainte de scrutinul prezidenţial ce ar urma să aibă loc în luna martie. Poroşenko încă nu a confirmat oficial că va candida.

Liderul de la Kiev a anunţat că agenţia ucraineană de contrainformaţii va cerceta toţi angajaţii de stat din Ucraina care au rude cu cetăţenie rusă.