Inaugurat cu mare fast vara trecută, singurul laborator de teste ADN din țară încă nu poate fi folosit. O spune Curtea de Conturi care efectuat un audit, potrivit Moldstreet. De partea cealaltă, ministerul Sănătății susține că totul este pregătit pentru efectuarea testelor. Mai este nevoie de un singur lucru: aprobarea unei liste de prețuri. Ministra Sănătății spune însă că și această problemă ar fi fost deja depășită.

Iată că de la evenimentul de lansare a laboratorului, ce a avut loc în prezența ministrei Sănătății de atunci și a unui consilier al premierului, s-au scurs șase luni, iar Curtea de Conturi a constatat că laboratorul continuă să fie nefuncțional. Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlcă, a explicat că singura restanță ar fi aprobarea listei de prețuri, dar și unele impedimente juridice.

Laboratorul este deplin funcțional. Este o problemă tehnică cu tarifele, cu costurile, care este acum spre avizare și foarte curând va fi aprobat în Guvern. Există alte segmente în aspect juridic care depășeșc autoritatea Ministerului Sănătății”, Boris Gâlcă, secretar de stat Ministerul Sănătății.

TEXT: Ministra Sănătății a ținut să menționeze că problema tarifelor ar fi fost deja depășită.

Aceste tarife au fost aprobate ieri, când a fost aprobată noua listă a tarifelor și deja această problemă legală a fost rezolvată”, Silvia Radu, ministra Sănătății.

Astfel, în laborator nu s-a făcut vreo analiză pentru expertize medico-legale, deocamdată. Până acum, a fost testat echipamentul și a fost instruit personalul, a mai precizat secretarul de stat.

Orice laborator, înainte de a fi deplin funcțional și operațional, el lucrează în regim de testare. Deci, în regim de testare au fost efectuate, este un lucru absolut normal”, Boris Gâlcă, secretar de stat Ministerul Sănătății.

Am încercat să vorbim și cu directorului Centrului de Medică Legală, care administrează laboratorul, dar acesta a avut tot soiul de ședințe, iar pentru a discuta cu noi are nevoie de o solicitare oficială. Chiar și nefuncțional, laboratorul de testare ADN este unicul din țara noastră. Aici vor putea fi efectuate diferite probe ADN pentru procuratură, poliție și instanțe de judecată, dar și pentru persoane fizice, la cerere, cum ar fi testul de paternitate. În legătură cu acest laborator, fostul șef al Centrului de Medicină Legală a fost reținut pentru că ar fi trucat licitația de achiziționare a echipamentului pentru efectuarea expertizelor ADN. Republica Moldova este singurul stat din Europa care nu dispune de un astfel de centru. Iar din această cauză, organele de drept sunt nevoite în continuare să apeleze la colegii din alte țări pentru realizarea expertizelor, ceea ce presupune costuri adiționale. Pentru amenajarea laboratorului, din banii statului au fost alocate în jur de 10 milioane de lei.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Oleg Cozlov