/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Nefuncțional și după șase luni. Laboratorul de teste ADN încă nu poate fi folosit. Problema invocată - aprobarea listei de prețuri

20 decembrie 2018, ora 18:57

Iată că de la evenimentul de lansare a laboratorului, ce a avut loc în prezența ministrei Sănătății de atunci și a unui consilier al premierului, s-au scurs șase luni, iar Curtea de Conturi a constatat că laboratorul continuă să fie nefuncțional. Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlcă, a explicat că singura restanță ar fi aprobarea listei de prețuri, dar și unele impedimente juridice.

Laboratorul este deplin funcțional. Este o problemă tehnică cu tarifele, cu costurile, care este acum spre avizare și foarte curând va fi aprobat în Guvern. Există alte segmente în aspect juridic care depășeșc autoritatea Ministerului Sănătății”, Boris Gâlcă, secretar de stat Ministerul Sănătății.

TEXT: Ministra Sănătății a ținut să menționeze că problema tarifelor ar fi fost deja depășită.

Aceste tarife au fost aprobate ieri, când a fost aprobată noua listă a tarifelor și deja această problemă legală a fost rezolvată”, Silvia Radu, ministra Sănătății.

Astfel, în laborator nu s-a făcut vreo analiză pentru expertize medico-legale, deocamdată. Până acum, a fost testat echipamentul și a fost instruit personalul, a mai precizat secretarul de stat.

Orice laborator, înainte de a fi deplin funcțional și operațional, el lucrează în regim de testare. Deci, în regim de testare au fost efectuate, este un lucru absolut normal”, Boris Gâlcă, secretar de stat Ministerul Sănătății.

Am încercat să vorbim și cu directorului Centrului de Medică Legală, care administrează laboratorul, dar acesta a avut tot soiul de ședințe, iar pentru a discuta cu noi are nevoie de o solicitare oficială. Chiar și nefuncțional, laboratorul de testare ADN este unicul din țara noastră. Aici vor putea fi efectuate diferite probe ADN pentru procuratură, poliție și instanțe de judecată, dar și pentru persoane fizice, la cerere, cum ar fi testul de paternitate. În legătură cu acest laborator, fostul șef al Centrului de Medicină Legală a fost reținut pentru că ar fi trucat licitația de achiziționare a echipamentului pentru efectuarea expertizelor ADN. Republica Moldova este singurul stat din Europa care nu dispune de un astfel de centru. Iar din această cauză, organele de drept sunt nevoite în continuare să apeleze la colegii din alte țări pentru realizarea expertizelor, ceea ce presupune costuri adiționale. Pentru amenajarea laboratorului, din banii statului au fost alocate în jur de 10 milioane de lei.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram