Oamenii legii vor fi la datorie, zilnic, în slujba comunităţii, atât în mediul rural, cât și în cel urban pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, astfel încât toţi cetăţenii să îşi petreacă sărbătorile în linişte. Alături de polițiștii de ordine publică, inspectori de patrulare, vor fi implicați carabinieri, pompieri și salvatori, precum și din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Forțele de ordine vor fi prezenți în locurile aglomerate, dar și în trafic. Oamenii legii recomandă cetățenilor să aibă un comportament preventiv și să fie atenți cu bunurile pe care le dețin.

De asemenea, cetățenii care intenționează să plece în vacanță sunt îndemnați să își asigure locuințele cu sisteme de închidere pentru a nu cădea pradă infractorilor, să-și anunţe vecinii, iar cei care rămân, să anunțe Poliţia în cazul în care văd persoane suspecte în scara sau curtea blocului.

Totodată, cetățenii sunt sfătuiți să evite locurile neiluminate, violențele pe stradă şi să se deplaseze prin locurile aglomerate, unde sunt şi poliţişti. Consumul de alcool în locurile publice e interzis prin lege, iar persoanele aflate în stare de ebrietate vor fi monitorizate. Posesorii de arme sunt îndemnați să nu poarte arme în ospeție, în locuri publice sau fiind în stare de ebrietate.

Poliția recomandă părinților să nu-și lase copiii fără supraveghere și să nu permită acestora să deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivele invocate.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de un comportament adecvat în trafic, să nu depășească limita de viteză, să evite situațiile de conflict, să nu-și lase automobilele fără supraveghere și obiectele de preț la vedere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Pentru excluderea unor incidente neplăcute îndemnăm oamenii să dea dovadă de un comportament civilizat, să nu fie parte a conflictelor, să nu admită încălcarea unor norme de securitate la domiciliu, să fie mai prudenți cu focul deschis și în cazul situațiilor de risc să apeleze la numărul 112.