/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Ministerul Sănătății a dublat termenul de gestiune a serviciilor de dializă de către mediul privat, de la 12 la 25 de ani. Experții sunt îngrijorați

21 decembrie 2018, ora 19:20

Guvernul a aprobat ca termenul parteneriatului public-privat pentru servicii de dializă să fie prelungit de la 12 la 25 de ani, iar alte tendere nu vor fi făcute în această perioadă. Mai mult, conform modificărilor, Compania Națională de Asigurări în Medicină este obligată să semneze contracte cu un singur prestator, o companie selectată în 2014. Întrebată de ce a fost necesară extinderea contractului, Ministra Sănătății a explicat că agentul economic trebuie să facă investiții adiționale, care urmează a fi răscumpărate pe o perioadă mai îndelungată. Totul, din cauză că un număr prea mic de solicitanții de dializă ar beneficia de proceduri, la moment.

Acele instituții de stat și acele servicii private pe care le avem, prestează doar 20% din necesitatea existentă în Republica Moldova. Este corect ca atunci când se investește într-un domeniu, această investiție este mult mai bine să fie recuperată pe un termen mult mai lung decât într-un termen mai scurt, pentru orice investitor”, Silvia Radu, Ministra Sănătății

Pe de altă parte, compania privată care oferă serviciile de dializă conform parteriatului public-privat, a declarat, cu alte ocazii, că deservește toți pacienții care vin cu îndreptare. Pentru ceea ce oferă, banii le sunt întorși de către CNAM. Experții în domeniul sănătății se arată îngrijorați că a fost dublat termenul contractului, în lipsa unor dezbateri publice și fără o prezentare a rezultatelor de până acum. Ghenadie Țurcanu, de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, suspectează un beneficiu pentru compania privată, în detrimentul statului.

Au fost realizate studii de către Banca Mondială. Mai mult de 10 ani nu este economic avantajos pentru stat să semneze contracte de parteneriat public-privat, anume pentru servicii de dializă. Pe mine mă face să cred că aici sunt interesele comerciale ale agentului economic”, Ghenadie Țurcan, expert Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate

Iar experta în politici de sănătate, Ala Nemerenco, este de părere că atât termenul dublat, cât și clauza de exclusivitate, vor duce la lipsa unei concurențe pe piață.

Dacă este pe un termen atât de lung, înseamnă că nu mai intră nici o concurență și chiar dacă va veni un alt operator pe piața noastră, chiar și străin și cu servicii mai ieftine și mai bune, dar el nu mai are loc”, Ala Nemerenco, Expertă în Politici de Sănătate

Inițial, compania privată a câștigat licitația pentru gestionarea serviciilor de dializă în 2014, pentru o perioadă de 12 ani. În Moldova servicii de dializă prestează șapte instituții medicale. Potrivit contractului, compania privată urmează să modernizeze centrele de diazilă în aceste spitale și să deschidă alte noi. Reprezentanții acesteia au menționat pentru TV8 că vor veni cu o reacție la acest subiect lunea viitoare.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram