Se pare că deputații nu se vor grăbi să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce ieri, membrii Cabinetului de Miniștri și-au asumat răspunderea în fața Legislativului de a face modificări la Legea nr. 313, din data de 30 noiembrie 2018, privind acordarea unor ajutoare materiale în valoare de câte 600 de lei, în ajun de sărbători.

Deputatul fracțiunii Partidului Liberat Lilian Carp, consideră că decizia Executivului este un abuz și spune că nu vede rostul de a depune moțiunea de cenzură: „Noi nu mai putem nici să votăm demisii de guverne, practic am intrat în imposibilitatea să demitem un guvern și, după lege, maximum ce putem să facem este să sesizăm Curtea Constituțională despre atribuțiile pe care le poate îndeplini în perioada campaniei electorale sau pentru asemenea situații când Parlamentul nu poate vota decât legi ordinar, dacă are sau nu dreptul Guvernul să-și asume reponsabilitatea de a face anumite modificări la legislație. Acest lucru poate fi făcut individual de un deputat sau un grup de deputați”, a spus deputatul. Acesta menționează că juriștii formațiunii analizează posibilitatea privind modul în care poate fi sesizată Curtea Constituțională.

Și deputatul din fracțiunea Partidului Liberal-Democrat Vadim Pistrinciuc spune că nu vede rostul să se depună moțiunea de cenzură: „Nu știu dacă area sens să depunem moțiunea de cenzură în actuala componență a Parlamentului, e clar că nu avem voturi, mai ales, dacă Guvernul vrea măcar în ajun de alegeri să dea niște bani de la popor să o facă, dar este clar că este un ultim efort înainte de campania electorală a de a impresiona electoratul. Din păcate, acești 600 de lei nu schimbă situația oamenilor”, a spus parlamentarul.

La rândul ei, deputata din fracțiunea Partidului Comuniștilor Republicii Moldova, Maria Postoico, de asemenea, spune că formațiunea pe care o reprezintă nu va depune moțiune de cenzură: „În redacția inițială a legii ei nu au introdus toate categoriile de beneficiari, invalizi din copilărie și alte categorii care primesc în general câte o mie de lei și la oficiile poștale din țară au venit oamenii să se plângă, nemulțumiți de ce se face în țară, și ei au hotărât să mai adauge câteva categorii. Moțiune nu va fi pentru că aceasta îmbunătățește situația cetățenilor. Ei au făcut asta pentru că au văzut că au călcat pe greblă. Dar nu este exclus că vor fi asumări și pe alte proiecte de legi, au rămas doar foarte multe numiri”, a spus deputata.

Potrivit reprezentanților Executivului, Constituția prevede că Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.