/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/REPORTAJ/ Păpuși cu dor de casă. Moldoveanca din SUA care creează păpuși îmbrăcate în haine naționale

missing
22 decembrie 2018, ora 10:18

Elena Zghibarța s-a născut în Republica Moldova, dar de câțiva ani s-a stabilit cu traiul, împreună cu familia, la mii de kilometri de casă – în Statele Unite ale Americii. Acum doi ani, aflându-se departe de casă, a decis să aline dorul moldovenilor cu … păpuși îmbrăcate în haine tradiționale. Toate păpușile Elenei amintesc de tradițiile din Republica Moldova și au la brâu un tricolor, simbol pe care, spune creatoarea, moldovenii de peste ocean îl poartă cu mândrie.

Cu părul blond, brunet, roșcat, cu ochi verzi, albaștri sau căprui, aproape fiecare păpușă amintește de cel în mâinile căruia va ajunge. Elena încearcă să redea ceva din personalitatea sau exteriorul persoanei pentru care o face. „Uneori cer fotografia celui la care urmează să ajungă păpușile mele și încerc să păstrez ceva din exteriorul lui – culoarea părului, a ochilor”, spune creatoarea.

                            

Sunt pasionată de cusut încă de mică. Încercam să creez ceva al meu. Dragostea asta pentru frumos se trage de la mama. Ea, fiind bibliotecară,  îmi arăta mereu cărți, încerca să-mi insufle iubirea față de artă și frumos. Aici, în SUA, stând acasă cu copiii, am vrut să am un hobby și așa a început povestea păpușilor”

Elena are doi copii și atunci când a venit momentul să le povestească despre tradițiile și obiceiurile moldovenești, despre portul tradițional al țării de unde vin, a hotărât că e mai bine să le arate decât să le vorbească. Astfel a apărut prima păpușă îmbrăcată în ie, catrință, cu basma pe cap și cu părul împletit. Această primă păpușă, Elena a făcut-o pentru fetița ei.

„Nu știam cum s-o motivez să iubească portul național. Faptul că i-am creat o rochiță pe care o poartă cu drag nu a fost suficient, voiam să înțeleagă toată frumsețea costumului nostru național jucându-se cu păpușa. Îmi doream ca fetița mea să știe de ce noi îmbrăcăm ia și o purtăm cu drag”, spune femeia.

Atunci a început să creeze păpuși care au ajuns în mai toate statele SUA. „Aceste păpuși sunt și un simbol pe care oamenii îl vor în casele lor ca să-și amintească de familia care a rămas departe de ei, în Republica Moldova. Noi, moldovenii din diasporă, suntem motivați să avem un colț al nostru, iar păpușile sunt un element de decor care creează această atmosferă de „acasă”. Sper că aduc un pic de Moldova în casele conaționalilor stabiliți în America”, povestește, emoționată, Elena.

               

De ce anume păpuși? Pentru că ele rămân pentru mult timp. Păpușa și prosopul sunt simboluri tradiționale ale noastre. Sunt obiecte care rămân din generație în generație. Și eu tare aș vrea copilul meu să le arate copiilor săi ce făcea bunica”

Nu a numărat niciodată câte păpuși a făcut, dar pentru ea nu contează atât de mult cantitatea. În fiecare păpușă, Elena lasă câte o părticică din sufletul ei. Nu și-a propus vreodată să creeze un anumit număr de păpuși. „Pentru mine este o mândrie că pot coase aceste păpuși. Ele au ajuns în aproape toate statele SUA, de la nord la sud, de la vest la est. Și atunci când îmi spune cineva să-i cos o păpușă, eu o creez și i-o transmit cu drag”.

Elena spune că nu prea găsește stofe cu motive tradiționale în SUA. Uneori, le primește din Republica Moldova, dar de cele mai multe ori le comandă de pe site-uri internaționale. Creatoarea de păpuși participă la diferite expoziții organizate de conaționalii noștri. Banii adunați de la aceste evenimente, de obicei, sunt donați familiilor nevoiașe rămase în Republica Moldova. „Acest lucru este foarte important, pentru că astfel putem să-i ajutăm măcar puțin pe cei mai triști ca noi”.

       

Moldovenii și românii din diasporă organizează numeroase expoziții și mă bucur mult că păpușile mele sunt solicitate. La expoziții vin oameni din diverse țări și am fost întrebată dacă aș putea să creez păpuși pentru reprezentanții altor naționalități, de exemplu, în stilul popular polonez. Este o adevărată provocare pentru mine, dar o să încerc”.

Elena are și un colțișor în casă unde păstrează cu sfințenie lucruri tradiționale moldovenești făcute manual. Aici se refugiază ori de câte ori îi este dor de casă.

Pe lângă păpuși, Elena creează prosoape, săculețe cu levănțică, costume în stil național pentru copii, accesorii pentru ghiozdane, genți, la fel, și pentru mașini. Pentru viitor, creatoarea își propune să coase ii pentru maturi.

Elena și soțul ei, Vitalie, au obținut ambii cardul Green Card și au plecat în SUA, inițial cu scopul de a reveni în țară. Când au revenit, au rămas foarte dezamăgiți de ceea ce se întâmpla în Republica Moldova și au hotărât să meargă înapoi, spre visul american. „Încă nu știm dacă ne vom întoarce sau nu, dar suntem cu gândul la cei dragi de acasă”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram