Războiul brevetelor dus între Apple şi Qualcomm continuă să se amplifice, interdicţiile obţinute împotriva comercializării telefoanelor iPhone pe teritoriul Chinei fiind extinse şi în Europa, scrie go4it.ro.

Victoria Qualcomm în China împotriva Apple a fost una importantă, precedentul creat servind acum la obţinerea unor interdicţii similare şi în alte pieţe de desfacere chiar mai importante pentru Apple.

Emisă de un tribunal din Munchen şi confirmată de încă o instanţă judecătorească, decizia recunoaşte folosirea de către Apple a unor tehnologii brevetate de Qualcomm şi obligă oprirea de la vânzare a modelelor iPhone 7, iPhone 8 şi iPhone X care conţin respectivele tehnologii.

Concret, este vorba despre o funcţie numită ‘envelope tracking’, implementată de Apple pentru a gestiona consumul de energie şi spori astfel autonomia bateriei telefoanelor iPhone. Prezenţa respectivei tehnologii nu ar fi prezentat nicio problemă dacă Apple ar fi continuat să folosească în mod preferenţial cipuri furnizate de Qualcomm. Deteriorarea relaţiilor cu respectiva companie şi mişcarea prin care Apple a început să folosească în mod intermitent cipuri furnizate de Qualcomm şi Intel, fără a renunţa la tehnologiile software brevetate de fostul partener, se dovedeşte acum o strategie foarte păguboasă pentru Apple.

Rămâne de văzut în ce măsură va reuşi Apple să demonteze interdicţia la vânzare a produselor iPhone care urmează să intre în vigoare în 15 magazine retail din Germania, tocmai în perioada cea mai profitabilă a sărbătorilor. O soluţie rapidă ar fi aplicarea de actualizări firmware care să elimine tehnologiile folosite în mod ilegal de pe telefoanele iPhone, însă avocaţii Qualcomm contestă deja soluţia propusă de Apple, încercând să demonstreze autorităţilor din Germania că interdicţia la vânzare ar trebui impusă pe criteriul încălcării unor brevete pentru tehnologii de natură hardware. Dacă apelul reuşeşte, Apple nu va avea altă soluţie decât să plătească despăgubiri rivalului Qualcomm, cât şi o taxă pentru fiecare telefon iPhone comercializat.