/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ După integritate, și în zi de odihnă. ANI a primit și astăzi cereri din partea viitorilor candidați electorali

missing
24 decembrie 2018, ora 17:46

„- Pe liste de partid și pe circumscripții? – Într-un exemplar. – Poftim, vă așezați”.

Aspiranzii la un fotoliu în Parlament au folosit chiar și ziua liberă pentru a solicita certificatul de integritate, una dintre formalitățile pentru a se înregistra la scrutinul parlamentar.

„În primul rând vreau să mă interesez, care sunt condițiile, care sunt cerințele. – Eu reprezint Partidul Societății Progresiste. – Ați venit acum, în ajunul Crăciunului? – Știți, partidul nu este gata. În realitate noi am avut foarte multe obstacole pentru a ne pregăti”.

„Am solicitat certificatul de integritate, am depus cererea și aștept atunci când voi fi anunțată să-l primesc. – Vi s-a părut simplu? – Mi s-a părut ok, normal.”

Unii s-au arătat deranjați de prezența echipei de filmare la ușa Agenției.

Da’ cam de ce dumneavoastră stați aici la ușă și incomodați…”, Violeta Ivanov, deputată PDM.

Agenția Națională pentru Integritate a decis să lucreze și astăzi pentru a face față volumul mare de solicitări. Până acum au fost depuse mai mult de 1000 de cereri, spun inspectorii. Instituția urmează să verifice în registrele proprii și ale Inspectoratului Național de Probațiune dacă în ultimii 3 ani solicitantul a comis încălcări în legătură cu:
– Averi nejustificate;
– Conflicte de interese;
– Incompatibilități și restricții între mai multe funcții deținute;
– Condamnări definitive în judecată;

Totuși, inspectorii ANI menționează că au valoare doar încălcările constate prin decizii definitive.

SINCRON rom: RADION BUZU, INSPECTOR DE INTEGRITATE
0029: 3:13 –3:23 Tot ce este acum în procedură sau a fost în procedură sau este în instanță și nu este o decizie, în certificat nu se va regăsi. În certificat se regăsește doar când actul este definitiv.
Certificatul de integritate este eliberat tuturor celor care îl solicită, chiar dacă sunt constatate încălcări, clarifică inspectorii.

Dacă sunt careva mențiuni, sunt indicate”, Radion Buzu, inspector de integritate

Certificatul de integritate este eliberat în termen de 15 zile și trebuie ridicat, conform legii, de solicitant în persoană. Acesta urmează să fie anexat la dosarul de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Mai mulți politicieni au depus deja cererile, între care Ilan Șor, Pavel Filip, Andrian Candu și Vladimir Plahotniuc. Primele dosare de înregistrare a concurenților electorali vor fi depuse în două zile, începând cu 26 decembrie, timp de o lună. Campania electorală va avea startul oficial peste o lună, de pe 25 ianuarie.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram