Principalii exportatori de vinuri spumante pe piața Uniunii Europene sunt Australia și Africa de Sud. Aproximativ jumătate dintre importurile de vin spumant din UE provin din aceste două țări: Australia – 1,9 milioane litri și 25% și Africa de Sud – 1,7 milioane litri sau 23%.

De asemenea, potrivit Eurostat, biroul european de statistică, circa 15 % din cantitatea de vin spumant importat de UE este produs în Chile, iar circa 8%, din Noua Zeelandă. Republica Moldova se poziționează în acest clasament alături de Argentina și Statele Unite ale Americii, care au câte o cotă de circa 5%.

În total, în 2017, statele membre ale UE au importat 7,4 milioane de litri de vinuri spumante.

În același timp, cea mai mare cantitate de vin spumant exportat din UE provine din Italia, Franța și Spania – circa 91%. Topul celor trei țări din UE exportatoare de vin spumant este urmat de Germania (31 milioane de litri, 4%) și Letonia (10 milioane de litri, 1%).

Cea mai mare cantitate de vin spumat din UE a fost exportat în anul 2017 în Statele Unite ale Americii (SUA) – 127 milioane de litri sau 40% din totalul exporturilor de vinuri spumante din afara UE. Pe poziția a doua în topul țărilor care importă vin spumant din UE este Rusia (10%), Japonia (8%), Elveția (6%), Canada (4%) și Australia (4%).

Infografic: Eurostat