Legea marţială, impusă pe 25 noiembrie în regiuni din Ucraina după incidentul naval ruso-ucrainean din Marea Azov, a expirat miercuri, a anunţat preşedintele Petro Poroşenko, citat de site-ul agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Petro Poroşenko a decis să nu prelungească legea marţială dincolo de intervalul de o lună.

Starea specială a fost instituită după ce Rusia a capturat nave militare ucrainene şi membri ai echipajelor în incidentul naval produs în noiembrie în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, în largul Peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.