/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Mai mulți politicieni au folosit imaginea copiilor pentru a se promova și pentru a-și îmbunătăți imaginea

missing
26 decembrie 2018, ora 11:08

Din perspectiva comunicării este cumva josnic pentru că deontologia comunicării expres notează că nu pot fi folosite animalele și copiii în scopul promovării personale”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

Deși teoria sună bine, în practică nu toți țin cont de faptul că nu se pot promova pe seama copiilor, care sunt asociați, de regulă, cu inocența. Ne-am convins după ce am analizat paginile de Facebook ale mai multor lideri de partide de la noi, iar perioada de referință a fost ultima lună. Astfel, în compania copiilor apare și președintele democraților, Vlad Plahotniuc.
Pagina lui Vlad Plahotniuc.:

Prezent la hramul din localitatea sa de baștină, Grozești, politicianul a ținut în brațe mai mulți copii străini, în prezența părinților acestora. Și la inaugurarea orășelului de Crăciun din Nisporeni, Plahotniuc a pozat alături de copii.

Cel mai ușor mod de a te eschiva, de a fi întrebat, de a fi puse în situații dificile este să iei un copil în brațe, să faci câteva glume inspirate pentru acel moment”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

Și un alt democrat, Constantin Țuțu, se promovează, folosind imaginea copiilor. Cum ar fi în aceste fotografii în care îmbrățișează câțiva băieți.

„Vreau să vă zic că de multe ori persoanele pozelor ajung să fie obligați să devină aceste personaje. Și ei după aia s-ar putea să se simtă foarte prost”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

A ținut copii în brațe și președintele Igor Dodon. Acesta obișnuiește să apără și cu propriii fii, dar și cu copii străini, cărora le împarte și autografe.

Este neinspirat, mai puțin profesionist și tinde să devină foarte penibil. Este din dorința de a te simți popular. Și, în viziunea mea, dacă vorbim despre Igor Dodon el are tendința de a se simți popular”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

În schimb, un alt democrat, și anume premierul Pavel Filip, a pozat ținându-l în brațe pe nepotul său. Momentul a avut loc la inaugurarea Târgului de Crăciun din Capitală.

„El are dreptul să iasă cu nepotul său, e absolut normal să se întâmple acest lucru. Politicienii ziceam și mai devreme vor să arate latura asta umană a lor”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

Înconjurat de copii, apare și liderul partidului Șor. Primarul de Orhei, condamnat de prima instanță la 7 ani și șase luni de închisoare în dosarul fraudelor de la BEM, îi cuprinde pe copii, de cele mai dese ori, în fotografii fiind prezenți și părinții acestora.

Cel mai prost este și că părinții acestor copii s-ar putea să posteze aceste fotografii fără să se gândească la securitatea copiilor lor, la reacțiile copiilor de peste ani. Pentru că s-ar putea, la un moment dat copii să nu fie de acord cu imaginile în care au apărut”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

Și liderii opoziției extraparlamentare, Andrei Năstase și Maia Sandu, apar în fotografii, în compania copiilor, în timpul campaniilor de promovare prin regiunile din țară.

Ar trebui să fie foarte atenți și dacă își doresc să fie corecți, să nu fie taxați, să nu intre într-o tabără generalizată de trucuri politice ieftine ar trebui cumva să fie mai selectivi”, Natalia Efros, specialistă în PR și Comunicare.

Psihologul Lilia Dubița spune că utilizarea copiilor în calitate de instrumente de promovare ar putea avea efecte negative în timp.

„Unul din efecte pentru copii din zone social vulnerabile, pentru că pe acestea îi vedem mai mult în publicitatea politică, încă mai mult crește nesiguranța, încă mai mult crește situația în care la ei trebuie să vină cineva”, Lilia Dubița, psiholog.

Iar dacă astfel de situații nu pot fi evitate, părinții trebuie să le explice aceste momente copiilor.

Că acolo o să fie un domn, care are așa funcție, el pentru tine nu este nimeni decât o persoană care a venit. Tu ești mai important ca el”, Lilia Dubița, psiholog.

Părerile părinților sunt împărțite.

„Eu cu siguranță nu aș permite pentru că ei se folosesc pentru a face publicitate”.

„Nu este bine. Să-ți faci PR pe seama copiilor nu este chiar bine. Trebuie să te promovezi prin fapte”.

„Dacă părinții sunt de acord, de ce nu? Dumneavoastră ați accepta? Dacă eu nu susțin acest politician, atunci nu aș accepta. Dar dacă aș accepta, trebuie să fie un om bun care face tot ce promite”

Am încercat să aflăm și poziția politicienilor, vizați în acest reportaj. Partidul Șor a menționat că oamenii singuri vor să facă poze cu Ilan Șor. Reprezentantul democraților a avut telefonul deconectat, iar purtătorul de cuvânt al președinției va veni cu o reacție după ce se va documenta. Nici responsabilii de comunicare ai PAS și Platforma DA nu au fost de găsit pentru a oferi un comentariu.

În prezent, legea privind drepturile copilului interzice implicarea minorilor în activitatea politică, în document însă nu se menționează despre atragerea acestora în acțiuni de promovarea. Acum câteva luni, deputații comuniști au înregistrat un proiect de lege prin care să fie interzisă „exploatarea imaginii copilului în scop de promovare politică”. Documentul însă nu a fost inclus pe ordinea de zi a parlamentului din motiv că nu a fost susținut de majoritatea parlamentară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram