/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Despre jurnalismul pe cont propriu în Moldova: „Un freelancer poate avea peste 2000 de euro lunar, dar poate și să nu câștige nimic”

missing
27 decembrie 2018, ora 14:23

Jurnalistul pe cont propriu este un liber angajat, care scrie sau produce materiale jurnalistice la distanță, fără a se afla în echipa redacției. „Există două căi de a produce: fie discuți cu angajatul tema materialului tău în prealabil și pe urmă îl realizezi, fie alegi tu singur subiectul, realizezi materialul și îl propui diferitor redacții să îl cumpere. De asemenea, în alte țări există site-uri specializate unde angajatorii pun anunțuri că au nevoie de un material pe o temă sau alta”, precizează Ciochină.

Avantajele freelance-ului:

  • independența și libertatea,
  • graficul flexibil de lucru,
  • posibilitatea de a lucra de acasă,
  • lipsa unui șef,
  • posibilitatea de a alege și de a refuza să scrii pe teme ce nu te interesează etc.

Dezavantajele freelance-ului:

  • trebuie permanent să caute comenzi,
  • precum și să își ducă singur contabilitatea, plătind impozitele și contribuțiile sociale,
  • De asemenea, faptul că nu te afli într-o redacție, alături de alți colegi, deseori, poate provoca stări psihologice de nervozitate și de depresie.
  • Freelancerii nu pot fi implicați în proiecte mai mari, cum ar fi cele televizate.

Simion mai spune că în Republica Moldova jurnalismul pe cont propriu nu este la fel de dezvoltat ca în alte țări mai mari. Piața media de la noi este destul de slab dezvoltată, iar angajatorii preferă să aibă o redacție clasică. Totuși, sunt jurnaliști care scriu nu doar pentru o singură publicație. De asemenea, o parte din freelancerii de la noi lucrează pentru piața din afară, producând materiale pentru companii media mari, cu bugete pentru netitulari, care economisesc pe faptul că nu trimit un jurnalist la Chișinău, cheltuind sume enorme pe transport și cazare, ci comandând materialul de la cei de pe loc.

Despre salariul lunar ce poate fi obținut din activitatea de freelancer

Întrebat, în timpul consultației online despre mărimea salariului lunar, cunoscutul jurnalist susține că remunerarea depinde foarte mult cu cine colaborezi, cui vinzi materialele tale. „Am avut chiar și două luni când nu am putut vinde niciun articol în mass-media din Germania, dar am avut o lună în care am vândut mai multe reportaje. Deci, un freelancer poate câștiga sigur peste 2000 de euro lunar, dar poate să nu câștige nimic.”, a concluzionat Ciochină.

Despre polița de asigurare și carnetul de muncă  

O soluție, sugerată de Simion, ar fi ca jurnalistul să își facă patentă de întreprinzător ca să poată achita taxele și asigurarea medicală anuală. „În cazul meu e mai simplu. Eu am joburi, care îmi rezolvă parțial aceste probleme.”, a menționat jurnalistul.

 

Dacă vrei să mai știi cum poți activa ca freelancer, nefiind în Republica Moldova, cum afli despre proiectele care îți pot finanța activitatea și cum să-ți găsești angajatorii, îți recomandăm să citești îndrumarul elaborat de Simion Ciochină pentru utilizatorii platformei profesioniștilor mass-media, MediaForum.md.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram