PDM, nemulțumit de primul raport de monitorizare al Promo-LEX: „Necesită mai mult profesionalism”

28 decembrie 2018, ora 13:39

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se arată nemulțumit de primul raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX, care face referire la încălcările viitorilor candidați electorali, sesizate în perioada preelectorală pentru alegerile parlamentare din luna februarie. Într-un comunicat de presă, reprezentanții partidului spun că acest raport „necestită mai multă obiectivitate, mai mult profesionism și analize mai profunde”.

Respingem în mod categoric acuzațiile referitoare la folosirea resurselor administrative de către PDM prin simplul fapt că Parlamentul și Guvernul au adoptat diferite măsuri sociale în lunile din urmă. Aceste acuzații neglijează procesul și efortul îndelungat de construcție a stabilității macrofinanciare și a proiectelor enunțate. Alegerile sunt frecvente într-o democrație (pot fi alegeri locale, parlamentare, prezidențiale), iar dacă am aplica o astfel de logică ar însemna că Parlamentul și Guvernul nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile de teamă că orice măsuri sociale ar putea fi definite drept pomeni electorale”, se menționează în comunicatul semnat de șeful staff-ului electoral al PDM, Vladimir Cebotari, în contextul în care în raport, cei de la Promo-LEX au sesizat că democrații ar fi utilizat resursele administrative în scopuri electorale.

Democrații susțin că Raportul Promo-LEX nu are la bază nicio metodologie de lucru și că este doar „o înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori”. 

„Misiunea de observare activează în baza aceleiași metodologii, începând cu anul 2009 și până la momentul de față, corespunzător, noi considerăm nefondate acuzațiile legate de absența unor metodologii. Mai mult ca atât, toate metodologiile noastre sunt publice și chiar ultima dată noi am discutat înainte de alegerile prezidențiale cu principalele partide, inclusiv Partidul Democrat a participat la acele discuții”, a declarat Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX.

Reprezentantul Promo-LEX mai menționează că în raport se regăsesc și probe: „Acestea confirmă, în mare parte, interpretările noastre legate de prestația acestui partid politic (…). Acest comunicat este doar o încercare de a intimida o misiune de observare”, a mai spus Pavel Postică.

Primul raport de monitorizare a perioadei preelectorale pentru alegerile parlamentare din 2019, realizat de Promo-LEX, a fost prezentat pe 20 decembrie. Printre principalele încălcări admise de potențialii candidați electorali și sesizate de către observatori, țin de utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, coruperea alegătorilor, începerea campaniei electorale înainte de termen ș.a.

Următorul raport de monitorizare a campaniei electorale Promo-LEX va fi făcut public în luna ianuarie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram