Activitatea unui grup infracțional specializat în contrabandă cu produse farmaceutice cu substanța „Botulinum A toxin” și „Acidum Hyaluronicum” a fost deconspirat de către oameni legii. Potrivit poliției, suspecții, în perioada anilor 2015-2018, urmărind scopul obținerii unui profit nejustificat, au elaborat un plan infracțional, potrivit căruia, treceau ilegal, prin contrabandă, peste frontiera vamală a Republicii Moldova, produse farmaceutice care conțin substanța activă de toxina botulinică acid hyaluronic. Pe teritoriul Republicii Moldova produsele erau comercializate persoanelor ce practică activitate de cosmetologie.

În urma acțiunilor de urmărire penală și măsurilor de investigație, oamenii legii au stabilit organizatorul schemei de contrabandă din Ucraina în Republica Moldova, o persoană de 38 ani. Aceasta folosea așa numiții „Curieri” din or. Tiraspol cât și din mun. Chișinău pentru transportarea ilegală a bunurilor peste frontiera vamală a Republicii Moldova.

Recent, ofițerii INI și procurorii PCCOCS au efectuat percheziții la persoanele implicate în schemă, inclusiv la clinicile și cabinetele cosmetologice precum și la domiciliile persoanelor care injectează soluțiile menționate. În urma perchezițiilor au fost ridicate produse cosmetologice injectabile care conțin substanța activă de toxina botulinică și acid hyaluronic, caiete de evidență a activităților ilegale și mijloace bănești.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru contrabandă, aceștia riscă cu închisoare de la 3 la 10 ani.