/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Promo-LEX consideră nefondate învinuirile PDM în adresa Misiunii de Observare a asociației

missing
30 decembrie 2018, ora 08:51

Asociația Promo-LEX consideră nefondate învinuirile Partidului Democrat în adresa Misiunii de Observare făcute după ce Promo-LEX a publicat primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, în care asociația a depistat utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, coruperea alegătorilor, începerea campaniei electorale înainte de termen. 

„Pornind de la principiul bunei credințe, Asociația Promo-LEX califică poziția PDM drept o reacție impulsivă, care poate fi încadrată în limitele libertății de exprimare și a dreptului la opinie. Totodată, vrem să credem că această reacție nu are nimic comun și nu urmărește în nici un caz intenția de intimidare a observatorilor. Anume din aceste considerente, insinuarea precum că informațiile din raport sunt o „înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori, redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii” o calificăm ca fiind total deplasată”, scrie într-un comunicat de presă al asociației.

În plus, asociația menționează că principiul supremației legii este strict respectat de către Misiunea de Observare a Alegerilor Parlamentare. „Constatările critice la lacunele cadrului legal, inclusiv legate de punerea în aplicare a sistemului electoral mixt, organizarea referendumului în aceiași zi cu alegerile parlamentare etc., menționate în Raport nu au împiedicat să salutăm și să evidențiem modificările spre bine a cadrului normativ. La fel am subliniat că unele din modificări au fost semnalate anterior în documentele publice ale Promo-LEX. Totuși credem că trebuie făcută diferență între analiza critică a unor prevederi legale pe care le considerăm inoportune sau nejustificate și încălcarea legii, ori cu referire la ultimul aspect, Promo-LEX cu siguranță nu poate fi învinuită”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Promo-LEX susțin că la baza activității Misiunii de Observare se află o Metodologie elaborată în baza standardelor internaționale în domeniu și care este aplicată uniform pentru observarea alegerilor din Moldova încă din anul 2009. Mecanismele și instrumentele metodologice sunt aplicate uniform față de toți actorii procesului electoral, inclusiv cei care urmăresc scop politic, de a acumula scor electoral prin orice metode.

„Asigurăm pe această cale toate părțile implicate în procesul electoral, inclusiv PDM, că Promo-LEX va continua activitatea în aceeași manieră apolitică, consecventă, echidistantă și imparțială pentru realizarea unei observări la fel de profesioniste, fiind convinși de faptul că prezența și activitatea unei Misiuni independente de Observatori naționali este vitală și necesară pentru a garanta un proces electoral democratic și pentru recunoașterea finală a rezultatelor acestuia”, se mai spune în comunicat.

Acum câteva zile PDM s-a arătat nemulțumit de primul raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX, care face referire la încălcările viitorilor candidați electorali, sesizate în perioada preelectorală pentru alegerile parlamentare din luna februarie. Într-un comunicat de presă, reprezentanții partidului spun că acest raport „necestită mai multă obiectivitate, mai mult profesionism și analize mai profunde”.

Primul raport de monitorizare a perioadei preelectorale pentru alegerile parlamentare din 2019, realizat de Promo-LEX, a fost prezentat pe 20 decembrie. Printre principalele încălcări admise de potențialii candidați electorali și sesizate de către observatori, țin de utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, coruperea alegătorilor, începerea campaniei electorale înainte de termen ș.a.

Următorul raport de monitorizare a campaniei electorale Promo-LEX va fi făcut public în luna ianuarie 2019.

PDM, nemulțumit de primul raport de monitorizare al Promo-LEX: „Necesită mai mult profesionalism”

/VIDEO. DOC/ Utilizarea resurselor administrative, agitație înainte de termen și alte încălcări preelectorale, constatate de Promo-LEX

#

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram