Simțiți că deja e mai bine sau vi se pare că, timp de un an, situația este la fel sau chiar mai rea? În timp ce Guvernul și alte instituții ale statului prezintă rapoarte triumfătoare, cu cifre ce arată că ducem o viață mai bună, majoritatea oamenilor de rând spun că nu prea simt pe propria piele aceste statistici. Totuși, au fost și din cei care au găsit pentru ce să laude guvernanții. Colega mea, Felicia Crețu, a realizat un Vox populi pentru a afla ce își amintesc oamenii când sunt întrebați despre activitatea autorităților locale sau centrale în 2018.

„O mai pus copăcei, o mai făcut pentru copii, așa ceva. Primărița o pus flori, mi-o plăcut să o fost frumos făcut în primăvară”.

„Proiectul cu „Prima Casă” cred că este pentru tineret o realizare bună. Drumuri s-au mai făcut”.

„S-a mărit salariul. De exemplu, în medicină, totuși, este un pic de mărire, așa, nu aș spune că tare semnificativ, mult, dar te bucură un pic ochii atunci când este ceva decât nimic”

„Nici nu-i bine, nici nu-i rău, totul s-a făcut mijlociu. Ne-au dat un mic ajutor la pensionari, de Paște, de Anul Nou. Măcar puțin, dar ne-au dat ceva”.

Alții însă cu greu își amintesc de realizările autorităților din acest an. Iar mulți s-au arătat, mai degrabă, dezamăgiți de activitatea guvernării pentru că viața a rămas la fel de grea, în pofida laudelor celor de la conducere.

„Eu le-aș da lor 600 de lei să trăiască ei cu 600 de lei”.

„Dar dumneata ai văzut vreo realizare? Despre integrare europeană nici nu poate fi vorba, veșnicul antagonism între Guvern și Președinție”.

„Am în vedere de salarii, drumuri. Cum le-am văzut ultima dată, cam tot așa le-am găsit…drumurile”.

„Nici un fel de economie, care economie? N-am simțit noi nimic! Noi, în loc să ieșim din râpă, ne ducem în râpă”.

„Da eu aș întreba Guvernul nostru- unde-i miliardul? Că ei la orice ședință vorbesc numai de milioane și miliarde, de parcă ar vorbi de bănuți”.

„Toate numirile acestea noi de judecători, straniu, înainte de alegeri. Este stat capturat, într-un cuvânt”.

În 2018, autoritățile centrale s-au lăudat cu încasări mai mari la buget, cu diferite proiecte sociale și de infrastructură, dar și cu reforma pensiilor și a salariilor pentru angajații statului. Practic toate însă au fost criticate de mai mulți experți economici care presupun că astfel guvernanții vor să obțină dividende electorale, iar după alegeri ne așteaptă vremuri grele.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Tudor Bigu