Certificatul de integritate nu confirmă integritatea internă şi morală a omului, ele confirmă relaţia lui cu statul, a declarat membrul Comisiei Electorale, Iurie Ciocan, explicând de ce Ilan Șor, care a fost condamnat de prima instanță, a reușit să obțină certificatul de integritate necesar pentru a putea candida la funcția de deputat.

El nu este condamnat definitiv, respectiv noi mergem cu prezumția nevinovăției până la hotărârea definitivă a instanței de judecată. Certificatele date ele nu confirmă integritatea internă şi morală a omului, ele confirmă relaţia lui cu statul, cu organele de urmărire penală, cu instanțele de judecată”, a declarat Ciocan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă certificatele de integritate pe bună dreptate aduc oamenii cei mai corecţi, cinstiţi, care nu sunt certaţi cu legea în viitorul Parlament, Ciocanu susține că în legislație sunt stabilite posibilități de a aplica pedepse complementare cetățenilor prin limitarea dreptul acestora de a ocupa anumite funcții. „Dacă o asemenea pedeapsă complementară a fost aplicată noi ca şi organ electoral nu vom admite acest cetățean să participe în alegeri. Or, dacă cetățeanul a fost anterior judecat, şi-a ispășit pedeapsa acum este cu drepturi depline să meargă să candideze. Cetățeanul nu-i condamnat definitiv, deseori mă întreabă despre un anumit politician care…”, afirmă Ciocan.

Partidul Șor a depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Ilan Șor este primul pe lista partidului și este și candidat pe circumscripția nr. 18 din Orhei.

Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis pe 21 iunie 2017, o hotărâre prin care actualul primar de Orhei a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar.