Masa de Revelion poate fi pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă, dacă alimentele sunt în exces sau greșit combinate. Pentru ca cina dintre ani să nu vină la pachet cu momente mai puțin plăcute, medicii reamintesc care sunt regulile de aur, în special pentru persoanele care au ținut post, dar și pentru cei care au probleme cu stomacul sau pancreasul.

Fie că vor petrece acasă sau la restaurant, cert este că noaptea dintre ani îi va surprinde pe majoritatea moldovenilor în jurul unei mese de sărbătoare de pe care, în funcție de preferințe, nu vor lipsi bucatele de bază.

„O șubă care o cunosc toți și un tort mai deosebit”.

„Olivie, siliodca v șube, răcitură, tradițional – găluște”.

„Ca de obicei, răcitură și diferite salate”.

Pentru că mesele sunt pline cu bucate, petrecăreții spun că se abțin cu greu să nu guste din toate felurile de mâncare. Însă sunt și din cei care știu când trebuie să se oprească.

„Este sărbătoare și este greu de abținut”.

„A, nu”.

„O să ne străduim să nu consumăm foarte multe produse, așa mai mediu”.

„Ținem cont, neapărat, că a doua zi să ne simțim mai bine”.

Pentru ca după masa de sărbătoare să nu avem nevoie de ajutor medical, specialiștii vin cu un șir de recomandări și spun că trebuie să ținem cont de câteva reguli de bază. Cum ar fi combinarea corectă a alimentelor și consumul moderat al acestora. Persoanele care au ținut post trebuie să fie cele mai precaute pentru că trecerea bruscă de la o alimentație săracă în grăsimi la una bogată este foarte periculoasă.

Consumul de alimente, în cantități mari, care conțin multe grăsimi, în același timp, nu este admisibil. În acest caz pot apărea probleme legate și de stomac, și de eliminarea fierii, probleme legate de pancreas”, Virginia Ciobanu, medic gastroenterolog.

Specialiștii ne mai recomandă să nu bem alcool în exces, iar deserturile să le consumăm mult mai târziu după masa principală. Pentru a doua zi, sfatul doctorilor este să mâncăm ceva ușor și să nu ne înfometăm.

Se consumă un piureu, un terci, cărniță fiartă sau coaptă, nu mai consumăm aceleași produse sau grăsimi în aceeași cantitate. Pentru că riscăm să majorăm disconfortul”, Virginia Ciobanu, medic gastroenterolog.

Totodată, medicii spun că de ajutor este și iaurtul cu fermenţi activi, ghimbirul, care previne şi tratează greaţa, dar şi ananasul proaspăt pentru că ajută la digerarea mai uşoară a proteinelor din carne. Date oficiale arată că anul trecut, în prima săptămână dupa Revelion, 36 de persoane, dintre care 20 de copii, au ajuns pe mâna medicilor după mesele copioase de sărbători. 28 dintre aceștia au fost spitalizați.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu