În jur de o sută din cei circa 1.500 de migranţi veniţi din America Centrală şi rămaşi la Tijuana în Mexic după dispersarea unei mari caravane la începutul lunii decembrie au încercat de Anul Nou să pătrundă în Statele Unite.

Potrivit Agerpres, migranţii s-au adunat în zona Playas de Tijuana, pe coasta Pacificului, pentru a încerca să treacă pe teritoriul SUA în ciuda prezenţei numeroase a gărzilor de frontieră de cealaltă parte a gardului metalic ce marchează graniţa în această zonă.

În timp ce de o parte şi de cealaltă a frontierei aveau loc pregătirile pentru sărbătorirea Anului Nou, migranţii, dintre care mulţi bărbaţi, dar şi femei cu copii mici şi adolescenţi, au încercat să treacă, dar s-au retras în faţa tirurilor cu fumigene.

Astfel, imigranţii făceau parte dintr-o caravană plecată pe 13 octombrie 2018 din Honduras şi care a parcurs circa 4.300 km pentru a ajunge în noiembrie la Tijuana, în faţa oraşului american San Diego.

Totodată, la 25 noiembrie, forţele de ordine americane au respins aproximativ 500 de migranţi ce încercau să traverseze zidul de frontieră, folosind gaze lacrimogene. Acest episod a traumatizat mulţi migranţi care s-au resemnat să se întoarcă în ţara lor de origine sau să se instaleze în Mexic, notează AFP.

De asemenea, preşedintele american Donald Trump i-a numit pe migranţi „criminali” care vor să invadeze Statele Unite şi mii de militari americani au fost desfăşuraţi la frontieră.

Foto: twitter/ Manuel Rapalo

Foto: twitter/ Manuel Rapalo

Foto: twitter/ Manuel Rapalo