Mai mulți moldoveni din Italia au lansat o petiție prin care îi cer Președintelui Dodon să nu semneze decretul de rechemare a dnei Ambasadoare Stela Stîngaci aprobat de Guvern la ședința din 26 decembrie. Semnatarii, peste o sută de cetățeni, susțin că Stela Stîngaci reprezintă cu multă demnitate Republica Moldova în Italia, are o înaltă pregătire profesională, o cunoaștere excelentă a limbii italiene, o sensibilitate și calități umane deosebite. Iar decizia Guvernului reprezintă un „cadou” foarte trist pentru diaspora din Italia.

Autorii petiției susțin că pe durata mandatului său, Stela Stîngaci a fost mereu în mijlocul comunității, a fost mereu cu oamenii și a muncit pentru ei.

„Toate acestea ne fac să spunem cu mândrie tuturor: ”Aceasta este Ambasadoarea noastră”. Da, noi cunoaștem foarte bine că orice mandat are un început și are un sfârșit. Dar noi cunoaștem la fel de bine că atunci când interesele Țării, ale Comunității o cer, acest mandat POATE fi prelungit. Acum aceste interese o cer mai mult ca oricând. Noi suntem la un pas de încheierea unor Acorduri foarte importante pentru TOȚI MOLDOVENII DIN ITALIA: privind protecția socială și pensiile, privind recunoașterea diplomelor, privind conversia permiselor de conducere de model nou, acorduri de care dna Ambasadoare personal și nemijlocit se ocupă. Noi așteptăm aceste acorduri de zeci de ani. Ele înseamnă pentru noi oportunități de muncă mai bune, garanții sociale și siguranță pentru sutele de mii de moldovence și moldoveni care au îmbătrânit muncind aici, în Italia”, se spune în textul petiției.

Petiția inițiată de diaspora din Italia poate fi semnată AICI.

Stela Stîngaci a fost numită în funcția de Ambasador al R. Moldova în Italia pe 13 septembrie 2013.