Salvatorii din Moldova, mai bogați în autospeciale. Și nu din cele pe care ne-am obișnuit să le vedem. Ci... pe șenile. Datorită acestora, noile mașini se pot deplasa pe apă, în zone mlăștinoase și chiar prin nămeți, indiferent de înălțimea lor. Tehnica a fost achiziționată din bugetul de stat, fiind cheltuite 17 milioane de lei. Autoturismele șenilate au fost aduse din Canada, dar ansamblate în Romania.

Dacă în 2011, din cauza nămeților, salvatorii moldoveni au transportat o femeie însărcinată aproape 12 kilometri pe o barcă, în loc de sanie, în această iarnă aceștia vor putea folosi mașinile șenilate.

„Această mașină șenilată a fost adusă tocmai din Canada. A costat peste un milion de lei, iar de astăzi, salvatorii o vor putea utiliza în zonele mlăștinoase și înzăpezite ale RM, pentru a salva oamenii”, Ana Sârbu, reporter TV8

Este destinat pentru transportarea pe drumurile greu accesibile, atât pe timp de iarnă, cât și atunci când este noroi. Ajută la salvarea sinistraților pentru diferite situații excepționale. Este prevăzut un suport cu targă, colac de salvare și alte utilaje specializate”, Gheoghe Pușmatiu, locotenent major.

Astfel de autoturisme sunt 24 la număr și au fost repartizate în mai multe regiuni ale țării. Pe apă, se pot deplasa cu până la 10 km pe oră, în timp ce viteza maximă, fără șine, atinge maxim 50 km pe oră. Autospecialele au costat peste 17 milioane de lei, din bugetul de stat.

Dotarea cu aceste autospeciale este un imbold și mai mare pentru a veni la timp la intervenție, pentru a acorda ajutorul necesar oamenilor. Ele sunt universale, au posibilitatea de a pluti, de a trece prin nămeți, indiferent de înălțimea lor”, Mihail Harabagiu, șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI.

Nimeni nu poate spune ce va fi mâine, nimeni nu garantează că cineva dintre noi sau rudele noastre, nu vor nimeni într-o situație de urgență. Prin această dotare, desigur că, vor fi ajutați oamenii din RM”, Alexandru Jizdan, ministru al Afacerilor Interne

Autoturismele pentru situații de urgență au fost aduse cu vaporul din Canada, dar ansamblate la București.

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Mark Diaconu