Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Laura Codruţa Kovesi a atacat la CtEDO decizia prin care a fost demisă.

Potrivit Romaniatv.net, plângerea la CtEDO a fost depusă în luna decembrie a anului trecut.

„Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea”, a comentat Kovesi, potrivit sursei citate.

Potrivit fostei șefe a DNA, decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale.

„Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018 (n.r. decizia de a fi demisă). În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Amintim că, șefa interimară a DNA Anca Jurma a anunțat că refuză să mai exercite interimatul funcției. Astăzi, a fost anunțat că conducerea instituției va fi preluată de procurorul-șef din România, Călin Nistor.