/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Ministrul Finanțelor reacționează: „Necesități de a împrumuta masiv, pentru a finanța cheltuielile la început de an, nu există”

missing
08 ianuarie 2019, ora 09:55

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, neagă informațiile apărute în presă precum că statul ar face o serie de împrumuturi la început de an, pentru „a face față” prevederilor noii legi a salarizării în sectorul bugetar. „Necesități de a împrumuta masiv, pentru a finanța cheltuielile la început de an, nu există”, a comentat ministrul.

Demnitarul susține că în anul 2018 la buget s-au acumulat venituri din impozite și taxe în sumă de peste 1,5 miliarde de lei: „Excedent de venituri a fost înregistrat la toate componentele BPN. Și apropos, aceasta în condițiile diminuării cotelor impozitelor din 1 octombrie, când a intrat în vigoare reforma fiscală. Va mai amintiți ce scenarii prevesteau unii când a fost anunțată reforma fiscală?”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

„Supraîncasările de venituri din impozite și taxe au permis ca la sfârșit de an soldurile în conturile bugetului de stat să depășească 2,5 mlrd. de lei, iar la celelalte componente (BL, BASS si FAOAM), încă peste 2 mlrd. de lei”, a mai scris ministrul Finanțelor.

Ion Chicu a comentat și licitația pentru amplasarea valorilor mobiliare de stat, care s-a organizat pe 2 ianuarie. Acesta spune că data organizării licitației a fost stabilită cu mult timp înainte: „Cererea băncilor comerciale pentru VMS-uri a depășit de două ori oferta Ministerului Finanțelor și noi de fiecare dată am plasat cu mult mai puțin, decât cereau băncile. Exact așa am procedat și în cazul licitației din 2 ianuarie, când am satisfăcut cererea doar în mărime de 60% (…). Valoarea VMS planificată pentru a fi plasată în luna ianuarie (încă o licitație va avea loc pe 15 ianuarie) este aproape egală cu cea a valorilor mobiliare scadente în ianuarie(…) de, finanțarea sau împrumutul net în luna ianuarie nu va depăși 100 mln de lei în total. Astfel, speculațiile că pe 2 ianuarie”cu gura arsă” am luat de la bănci 470 mln de lei au doar o singură explicație: fierbințeala electorală cu nuanțe de diletantism”, a declarat demnitarul.

Vezi și:

Alexandru Slusari: Pentru a rezista până la alegeri în următoarele două luni statul va împrumuta miliarde de la bănci

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram