UNDP Moldova a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a putea crea primul adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în familie din UTA Găgăuzia. Pentru amenajarea centrului de găzduire, autorităţile din regiune vor oferi un edificiu, PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, va aloca finanţare în sumă de 90.000 de dolari. Pentru finalizarea proiectului, iniţiatorii mai au nevoie de 15.000 de dolari, sumă care poate fi adunată de toţi cei care vor să ofere şansa la o viaţă fără violenţă pentru femei şi copii.

Astfel, doritorii de a ajuta să schimbe situația din regiune și să rupă lanțul violenței pot dona AICI. Până în prezent s-a adunat suma de 2,4 mii de lei, cei care pot dona mai au la dispoziție 61 de zile.

Potrivit PNUD, în centru femeile vor putea locui împreună cu copiii lor, vor beneficia de asistenţa psihologilor, juriştilor, asistenţilor sociali şi vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere. Centrul va fi conceput în aşa fel încât fiecare femeie va avea odaie separată, iar mâncarea va fi pregătită la o bucătărie comună. Clădirea va dispune de circa 20 de locuri şi va oferi găzduire temporară cu durata de până la şase luni.

Instituţia va activa şi în regim de zi şi va oferi servicii de consiliere psihologică femeilor şi bărbaţilor din regiune.