Peste 24 de mii de moldoveni din diasporă s-au înregistrat în prealabil pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a participa la alegerile parlamentare din luna februarie. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia; aici s-au înregistrat peste cinci mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot.

Cei mai mulți alegători sunt înregistrați pe circumscripția nr. 50 (Europa de Vest) – peste 20 de mii de persoane. În circumscripția nr. 51 (SUA și Canada) s-au înregistrat peste 2700 de moldoveni, iar în circumscripția nr. 49 (Europa de Est), aproape o mie de moldoveni.

În Marea Britanie s-au înregistrat peste trei mii de persoane, iar țări precum Germania, Franța, România – câte aproximativ două mii de persoane. În același timp, câte aproximativ o mie de persoane s-au înregistrat în Irlanda, Canada și SUA.

Însă, există țări în care s-a înregistrat doar câte o persoană: Tunisia, Noua Caledonie, Kenya, Hong Kong, Argentina, Muntenegru, Bosnia și Herzegovina, India, Afganistat ș.a.

Circumscripția nr. 49:

Circumscripția nr. 50:

Circumscripția nr. 51:

Ieri, 9 ianuarie, a fost ultima zi când moldovenii din diasporă au putut să se înregistreze în prealabil pentru a participa la alegeri. De menționat că acest lucru nu este obligatoriu, ci este făcută doar pentru a se stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării; pentru a se deschide secţii suplimentare de votare în străinătate și a determina numărul estimativ al buletinelor de vot care vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!