Omul de afaceri Veaceslav Platon, care execută o sentință pentru fraudă în proporții destul de mari în penitenciarul nr. 13, s-a adresat procurorului general cu rugămintea de a fi interogat în cazul Ludmilei Kozlovska, președinta Fundației Open Dialog, scrie Newsmaker. Ea este suspectată de spionaj, spălare de bani și finanțare a partidelor moldovenești, inclusiv din banii furați din băncile moldovenești.

Pe 9 ianuarie, omul de afaceri Veaceslav Platon, prin avocații săi, a transmis o scrisoare către Procuratura Generală, în care a cerut să depună mărturia sa în cazul „Kozlovska”.

Într-o scrisoare adresată procurorului general Eduard Harunjen, Platon menționează că în raportul comisiei parlamentare a fost numit „personajul principal”. „În baza acestei anchete [a comisiei parlamentare], procuratura a deschis un dosar penal. Dar, spre surprinderea mea, în loc să interoghez pe actorul principal, adică pe mine, procuratura a chemat-o pe Kozlovsca care se află în afara țării și cu siguranță nu e lipsit de minte să vină în Republica Moldova”, scrie Platon.

Platon cere să fie audiat „în orice postură” în cazul Kozlovca, astfel încât să poată demonstra că raportul comisiei parlamentare a fost falsificat. „Comisia nu a investigat nimic, ci a subscris doar textul elaborat în biroul Partidului Democrat”, a declarat Platon.

Potrivit lui, el și avocații săi pot dovedi că „plățile” prezentate în raport sunt fictive. „Cazul penal intentat este doar o modalitate de a calomnia partidele de opoziție din Moldova, de a-i șantaja și persecuta conducătorii, amestecând opoziția, Federația Rusă, activitățile privind drepturile omului ale lui Kozlovska și pe mine”, scrie Platon.

Adresându-se lui Harunjen, Platon speră la un răspuns rapid de la procuratură și la o audiere, și nu la o înăsprire a detenției sale.

Secretariatul Procuraturii Generale a înregistrat scrisoarea la 10 ianuarie. Avocații lui Platon au trimis copii ale scrisorii președintelui Igor Dodon, șefului delegației UE în Moldova, Peter Mikhalko, ambasadorul SUA Derek Hogan și liderilor partidelor de opoziție din Republica Moldova.

Președinta Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a fost citată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru a se prezenta la procuratură pentru audieri în cadrul unui dosar penal. Kozlovska trebuia să se prezinte la sediul procuraturii de pe strada Ștefan cel Mare pentru interogatoriu pe 27 decembrie la ora 14:00. Potrivit citației, Kozlovska urma să fie audiată în cadrul unui dosar pornit pentru spălarea de bani de un grup organizat, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale. În citație se mai spune că procuratura cercetează activitatea fundației Open Dialog în Republica Moldova.