Blocul „ACUM” va boicota referendumul consultativ, inițiat de PD, pentru reducerea numărului de deputați. Într-o conferință de presă, reprezentanții blocului au îndemnat oamenii să ignore plebiscitul, pe care l-au numit ilegal.

Blocul „ACUM”, Platforma „DA” și PAS nu dorește să participe la acțiuni ilegale și nici să fie complice la irosirea banului public pentru un referendum ce a fost declanșat contrar cadrului legal în vigoare”, Andrei Năstase, copreședinte blocul ACUM.

Năstase susține că inițial legislația nu permitea organizarea unui referendum cu două luni până la alegeri și nici în aceeași zi cu un scrutin electoral, însă la finalul acestei sesiuni parlamentare, legea a fost modificată de către un deputat democrat, printr-un amendament.

Sfatul meu personal, pentru cei din circumscripția 15, dar și pentru alte circumscripții, este să ignore acest referendum, să-l lase într-o parte și să se concentreze exclusiv pe selectarea meritocratică, etică a reprezentanților care vor intra în Parlamentul Republicii Moldova”, Igor Munteanu, candidatul blocul „ACUM”

De partea cealaltă, reprezentanții Partidului Democrat au argumentat anterior că prin inițiativa de a reduce numărul de deputați își doresc un Parlament mai eficient. Deocamdată, doar două formațiuni s-au înregistrat la CEC pentru a face campanie în legătură cu referendumul: Partidul Democrat – în susținerea plebiscitului, iar Partidul Comuniștilor – împotrivă. Socialiștii au anunțat anterior că nu vor face agitație pentru referendum, dar susțin ideea reducerii numărului de deputați. Referendumul consultativ va avea loc în ziua alegerilor parlamentare, pe 24 februarie, la inițiativa Partidului Democrat. Cetățenii vor fi întrebați dacă vor ca în Parlament să fie 61 de deputați în loc de 101 și dacă își doresc cu revocarea deputaților care nu-și îndeplinesc obligațiunile de serviciu. Referendumul va costa 10 milioane de lei.