/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Avocatul Poporului: Interzicerea moldovenilor din diasporă de a vota cu buletine de identitate contravine Constituției

missing
11 ianuarie 2019, ora 16:05

Potrivit sesizării, Mihail Cotorobai a cerut Înaltei Curți să se expună și să decidă asupra constituționalități sintagmei „în secțiile de votare constituite peste hotarele țării” din art.58 alin.(3) lit. c) din Codul Electoral.
– art.58 alin. (3) din Codul electoral, în măsura în care acesta interzice votarea în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, însă care permit identificarea alegătorului în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Potrivit articolului dat din Codul Electoral, în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova alegătorii pot vota exclusiv în baza pașaportului și a livretului de marinar. Avocatul poporului afirmă că prin această normă, implicit, se interzice cetățenilor Republicii Moldova să voteze în aceste secții de votare cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau cu buletine sau pașapoarte expirate.

Astfel, Cotorobai consideră că interdicția pentru cetățenii R. Moldova de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova în baza buletinului de identitate, buletinului de identitate provizoriu sau a buletinului sau pașaportului expirat este contrară art. 38 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova, deoarece reprezintă o interdicție a dreptului de vot. De asemenea, această interdicție instituie un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferențiat nu poate fi justificat și este contrar art. 16 alin. (2) din Constituție. De asemenea, această restricție contravine legii și, implicit art. 54 alin. (2) din Constituție, susține Avocatul Poporului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram