Institutul de Medicină Urgentă a fost luat cu asalt de pacienți. Zeci de persoane și-au rupt mâinile și picioarele după ce au căzut pe drumurile acoperite cu zăpadă. Și ambulanțele au avut nevoie de ajutor. Din cauza situației de pe străzi și din curți au ajuns cu întârziere la bolnavi.

Mătușa Nadejda se întorcea acasă de la magazin când a alunecat cu sacoșele pline pe zăpadă. Femeia spune că s-a speriat zdravăn, însă diagnoza pusă de medici o îngrijorează și mai mult.

Mergeam de la magazin și pe drum am alunecat și am căzut. A fost gheață sub zăpadă. Mi-am fracturat mâna. Chiar osul s-a deplasat. Foarte serios. Iată am chemat salvarea, m-au adus și îmi vor acorda ajutor”, Nadejda, pensionară.

Iar Ivana a venit la spital din Vadul lui Vodă după ce a căzut nereușit pe mână. Tânăra zice că în localitatea sa doar câteva străzi principale au fost curățate, iar celelalte au fost lăsate în voia sorții.

Pur și simplu mergeam pe o stradă necurățată și am căzut. Cel mai probabil e o fractură. La noi nu se curăță străzile pe așa timp. Altceva nu a suferit. Sper că totuși e o greșeală, nu o fractură. Nu aș vrea să fie fracturată mâna dreaptă”, Ivanna, locuitoare din Vadul lui Vodă.

Potrivit serviciului de presă al Institutului de Medicină Urgenta, o singură persoană a fost internată la spital din cauza fracturilor severe. Ceilalți pacienți au fost lăsați să plece acasă după ce fracturile au fost imobilizate în ghips.

La ora actuală sunt înregistrate 32 de adresări ale persoanelor care au avut de suferit mai mult sau mai puțin din cauza ghețușului. Trei persoane au fost înregistrate cu comoții și o persoană a suferit fracturi”, Cristina Gorea, purtătoarea de cuvânt, Spitalul de Urgență.

A fost o zi dificilă și pentru cei care lucrează la ambulanțe. Unele mașini nu au putut ieși nici măcar din parcare.

„Nu. Drumurile sunt multe închise. Nu sunt curățite și se formează gheață. Drumul Viilor, acolo e cu totul periculos de coborât și de ridicat. Între Lomonosov și Asachi sunt niște case, unde e strașnic. Am fost eu azi”, Vladimir, șofer de ambulanță.

Bucsuim peste tot. Așa prin centru se mai poate, dar printre case e tare rău, nu putem să intrăm”, Grigore, șofer de ambulanță.

În ajutorul șoferilor au venit medicii și lucrătorii spitalului, care au curățat cu forțele proprii drumul.

„Toată noaptea am lucrat. În mărimea posibilităților. Stau oamenii cu lopeți, suntem de gardă. Dacă ceva se întâmplă ajutor fără nici o problemă”.

„Este lopată, este o scobitoare care fărâmă gheața, care nu trebuiește ca pacienții să poată merge ca lumea, să poată salvarea să vină aici la deal, să nu coboare acolo în vale”.

Ieri, ambulanțele au ajuns practic la toate solicitările, cu excepția unui caz de la Criuleni. Acolo a fost solicitată intervenția salvatorilor, iar după ce a primit ajutor, pacientul a fost transportat la spital.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu