Liberalii vor să includă în lista națională pentru alegerile parlamentare și reprezentanți din diaspora. Dorin Chirtoacă a anunțat că discuta cu câțiva moldoveni din afara țării pentru a reprezenta Partidul Liberal nu doar pe circumscripția națională, dar și pe cele uninominale, situate în străinătate.

Noi am decis în cadrul partidului să avem atât pe lista națională să avem reprezentanți din diasporă. Sunt deja 2 persoane care au confirmat, mai sunt alții cu care se discută”, Dorin Chirtoacă, lider PL.

La conferință a fost prezent și Vasile Calmațui, membru al diasporei și candidatul PL pentru circumscripția Europei de Vest, unde candidează și lidera PAS, Maia Sandu. Acesta a avut și un mesaj pentru ceilalți concurenți electorali ca să ceară mai multe secții de vot în diasporă, dar și un număr mai mare de acte în baza cărora moldovenii din străinătate pot să voteze.

Oamenii nu mai perfectează pașapoartele RM sau le au expirate. Asta-i un pericol, pentru că acești oameni care au plecat și circulă cu pașapoarte românești, ei nu vor putea vota”, Vasile Calmațui, candidat din partea PL.

Reprezentanții PL-ului vor să fie deschise până la 100 de secții de vot suplimentare în afara țării, dar și să fie mărit numărul de funcționari în birourile electorale. Anterior, și Asociația „Promo-LEX” a propus ca extinderea posibilităților de vot pentru diasporă, in cadrul unui proiect de lege, înaintat de câțiva deputați din opoziție, ce se referă la diasporă. Propunerile au fost, însă, respinse de Guvern. Partidul Liberal a anunțat că va participa la alegerile parlamentare alături câteva organizații unioniste, printre care ODIP și Sfatul Țării – 2. Asta, după ce blocul „ACUM” nu i-a acceptat, din cauza că ar fi trimis prea târziu lista candidaților PL.