/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Sergiu Sîrbu: „Revocarea, dacă va fi aprobată, poate fi aplicată doar pentru deputații aleși pe uninominal”

missing
12 ianuarie 2019, ora 15:00

Dacă ideea de revocare a deputaților va fi acceptată și va fi adoptată legislația în acest sens, doar parlamentarii aleși în circumscripțiile uninominale vor putea fi revocați. Declarația a fost făcută de deputatul democrat Sergiu Sîrbu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Democratul susține că orice revocare se face tot prin referendum, de către tot poporul și că procedurile de desfășurare a plebiscitului sunt stabilite în legislație. „Problema apare doar de temeiuri și tot Codul electoral deja prevede temeiurile care categoric nu pot fi supuse referendumului. Noi vorbim aici despre buget, impozit, vorbim aici despre pedepse juridice, vorbim aici despre alte elemente care a priori nu pot fi supuse referendumului”, a notat politicianul.

„Până la urmă, asta ar putea fi, într-adevăr, o revocare politică, cum spuneți, dar noi deja o avem în cazul primarilor, chiar dacă nu avem foarte multe experiențe, noi avem revocarea în cazul președintelui țării. Atenție! Constituția prevede astăzi posibilitatea demiterii șefului statului și apropo – atenție! – fără niciun temei practic juridic. Dacă se întrunesc condițiile, el este suspendat de 2/3 de deputați în Parlament, în 30 de zile se organizează referendum de demisie a președintelui țării, iar el poate fi suspendat și inițial pentru încălcarea Constituției”, a mai adăugat parlamentarul.

Sergiu Sîrbu menționează că Curtea Constituțională trebuie să constate încălcarea legislației în baza căreia ar putea fi revocat deputatul.

Democratul recunoaște că ideea referendumului privind reducerea numărului de deputați și revocarea parlamentarului este una populară și a fost înaintată pentru că este pe placul cetățenilor.

„Orice partid politic este obligat să vină cu inițiative, inclusiv populare, la oameni, să le explice corect și să încerce să le implementeze. Și aici noi chiar și cu reducerea numărului de deputați, deoarece prima întrebare la referendum va fi: sunteți de acord cu reducerea numărului? Și aici, practic, chiar toate partidele sunt de acord. Și socialiștii au vrut cândva, și Platforma DA a vrut cândva această micșorare. Poftim, noi dorim o micșorare și mai semnificativă. Oamenilor le place”, spune Sergiu Sîrbu.

În ziua de 24 februarie, odată cu alegerile parlamentare, este organizat și un referendum în cadrul căruia vom fi întrebați următoarele:

1. Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?
Pentru / Contra

2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?
Pentru / Contra

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram