„Potrivit prevederilor Regulii 41 din Regulamentul CtEDO, la examinarea cererilor, Curtea va lua în considerație importanța și urgența problemelor invocate de reclamanți. În cazul cererilor lui Vlad Filat, Președintele Secțiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar”, afirmă Victor Munteanu, avocatul lui Filat.
Vlad Filat a fost reținut în clădirea Parlamentului Republicii Moldova pe data de 15 octombrie 2015, contrar normelor prevăzute de legislație. A urmat o execuție publică, care a avut ca finalitate aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cadrul unui proces de judecată, pe care organismele internaționale l-au apreciat drept ”proces motivat politic” și ”justiție selectivă”. Sentința lui Vlad Filat nu s-a bazat pe probe obiective, condamnarea acestuia la închisoare a avut ca temei, fie declarațiile unor persoane aflate sub presiunea dosarelor penale, fie riscul condamnării acestora.
În acest sens, Vladimir Filat a depus două cereri la Curtea europeană a drepturilor omului în care a invocat încălcarea mai multor drepturi protejate de Convenția europeană, printre care dreptul la libertate și siguranță, condițiile de detenție, dreptul la un proces echitabil, lipsirea de mandatul de deputat înainte de decizia Curții Supreme de Justiție, caracterul politic al dosarului penal în privința sa.
Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Filat pledează în continuare nevinovat.