Când va deplasați pe lângă clădirile din oraș, n-ar strica să vă uitați și la streșini. După valul de frig, sute de țurțuri, unii chiar și de doi metri lungime, atârnă amenințător și se pot prăbuși în orice moment. Nu doar pietonii pot deveni victimele bucăților de gheață, dar și mașinile parcate lângă clădiri. Cei care trebuie să-i dea jos sunt, potrivit autorităților municipale, administratorii imobilelor. Iar dacă aceștia nu au cum să-i înlăture, pot să apeleze la instituțiile specializate.

La intersecția străzilor Titu Maiorescu cu Grigore Ureche din capitală o porțiune de drum, de aproape 10 metri lungime, devine periculoasă din cauza țurțurilor care s-au format pe marginea acoperișului. Unii din țurțuri ajung să aibă o lungime de peste un metru”, Ana Sârbu, reporter TV8

Încerc să-i ocolesc, ca să nu am traume, încerc cumva să merg mai încet. Dar în oraș este groaznic.

Și pe străzile principale, pietonii se deplasează cu frica-n sân pentru că țurțurii pot să le cadă în cap în orice moment.

Rău, poate să cadă la cineva în cap. Uitați-vă cum stau țurțurii, dvs de ce nu îi rupeți?

Trecem pe alături. Cum să nu se observe. De obicei este legat cu roșu, dar aici văd că nu este.

Desigur, nu merg sub case ca să-mi cadă în cap.

În timp ce oamenii consideră că municipalitatea trebuie să dea jos țurțurii, autorităţile, la rândul lor, spun că responsabili sunt proprietarii imobilelor și gestionarii blocurilor. Ei mai sunt obligaţi să îngrădească locul şi să plaseze avertismente pentru trecători ca să evite zona.

Responsabilitatea pentru doborârea țurțurilor stă pe administratorii clădirilor, indiferent de forma de proprietate. Există ordinul Direcției Locativ-Comunale, care stabilește că administratorii blocurilor de locuit, în cazul în care, au nevoie pentru a doborî acești țurțuri se pot adresa la Spații Verzi, pentru a avea acces la aceste acoperișuri”, Ghenadie Dubița, șef-adjunct Direcția Generală Locativ-Comunală

Administratorii riscă și amenzi, între 2000 și 6000 mii de lei, dacă nu vor curăța acoperișurile de țurțuri, dar și de zăpadă. În schimb, autoritățile municipale sunt responsabile de blocurile de pe străzile principale, dar și de școli, universități, spitale și instituții culturale.

Autoritățile spun că, ieri, angajații municipalității au doborât un țurțure de aproape 2 metri înălțime.

Este implicat un autoturn, care lucrează în special la trotuarele principale, unde se creează pericol pentru pietoni, iar pe parcursul zilei vor lucra unde sunt cele mai afectate blocuri de locuință din cartiere. Deocamdată, sunt zece persoane care lucrează la țurțuri, dar la deszăpezire sunt peste 400 de lucrători”, Vasile Efros, șeful Secției Amenajare și Salubrizare Direcției Generale Locativ-Comunală

Potrivit autorităților, până la acest moment, nu au fost înregistrate persoane, care ar fi suferit din cauza țurțurilor.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu