/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Politicienii l-au elogiat pe Eminescu. Unde candidații electorali au depus flori și au recitat poezii

missing
15 ianuarie 2019, ora 19:39

De la primele ore ale dimineții, șeful statului și-a făcut apariția la bustul lui Eminescu însoțit de consilieri și bodygarzi.

Știu că sunt discuții – moldovean sau român. S-a născut moldovean, în Moldova. A plecat din viață în România, deoarece a devenit acea parte a teritoriului parte a României. Dar sunt ferm convins că este un clasic al nostru, al tuturor”, Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova

La scurt timp după Dodon, la bustul poetului și-au făcut apariția socialiștii. Lidera partidului s-a cam ferit de întrebările reporterilor.

– Venim în fiecare an la ziua de naștere a lui Eminescu să depunem flori. Asta-i tot. Vă mulțumesc.
– Eminescu în ce limbă a scris, română sau moldovenească?
– Asta voi trebuie să o spuneți. Noi suntem moldoveni, iar Eminescu este un poet mondial.
– Moldovean sau român? Mondial
”, Zinaida Grecianîi, lidera PSRM

Au depus flori și reprezentanții PLDM. Lângă liderul partidului, Tudor Deliu, s-au aflat candidații propuși de blocul ACUM la alegeri, Ion Terguță și Maria Ciobanu.

Mihai Eminescu a făcut cu mult mai mult decât au făcut de până acum toate Guvernele și toate Parlamentele, atât a Republicii Moldova, cât și a României”, Tudor Deliu, lider PLDM

Iar unionistul Ion Leașcenco, candidat din partea partidului „Democrația Acasă”, a intonat o melodie scrisă în cinstea poetului.

Alături de Leașcenco, flori a depus și un alt concurent unionist la alegeri, Anatol Ursu, dar și deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu. Nici Dorin Chirtoacă nu a ratat ocazia să-l elogieze pe Eminescu, venind cu propriul grup de unioniști. Acesta era fără Mihai Ghimpu.

Fiind băiet, păduri cutreieram și mă culcam ades lângă izvor, iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam, să aud cum apa sună încetișor.” Este unul dintre versurile pe care mi le-am amintit acum”, Dorin Chirtoacă, lider PL

S-a recules în fața bustului și Monica Babuc, spunând că a venit în calitate de simplu cetățean, fără a fi însoțită de Partidul Democrat.

–Ce-ar fi zis Eminescu despre calitatea culturii din ziua de astăzi?
– Greu să răspunzi la întrebări de acest gen, dar eu vă asigur că Eminescu, ca un om care a simțit fenomenul cultural ca și un om care îl reprezenta plenar, ar fi găsit foarte multe lucruri frumoase la noi
”, Monica Babuc, membră PD

Și câțiva reprezentanți ai blocului „ACUM” au depus flori la monumentul lui Mihai Eminescu. Printre ei i-am zărit pe Alexandru Slusari, Domnica Manole și Chiril Moțpan – toți candidați pe listele blocului la alegerile din februarie.

Eminescu este Eminescu. Aici chiar nu ar fi de comentat nimic, pentru că un poet de o asemenea mărime aduce mândrie și onoare oricărui neam”, Chiril Moțpan, secretar General PPDA

Iar primarul interimar general, Ruslan Codreanu, a preferat să depună flori separat de ceilalți politicieni, la monumentul Luceafărului, din scuarul teatrului Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, România. Astăzi s-au împlinit 169 de ani de la nașterea acestuia. Atât în România, cât și la noi, ziua de naștere a poetului a fost declarată Ziua Culturii Naționale.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram