/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

CEC a stabilit cum vor vota studenții, militarii în termen, deținuții și persoanele fără domiciliu

16 ianuarie 2019, ora 12:19

În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, acesta votează în localitatea în care își are reședința. De asemenea, au fost precizate condițiile votării pentru unele categorii de cetățeni, care prezintă excepții.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință pot vota, în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, la orice secție de votare deschisă în această localitate. Totodată, dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală cu instituția de învățământ la care sunt înmatriculați, aceștia pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, iar dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, iar dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, iar dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram