/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Autoritățile din domeniul Sănătății trebuie să vină cu soluții pentru reducerea adaosului comercial la medicamentele din farmacii

missing
17 ianuarie 2019, ora 09:15

Autoritățile centrale din domeniul Sănătății trebuie să prezinte în decurs de două săptămâni Guvernului soluții pentru reducerea adaosului comercial la medicamentele comercializate în farmacii. Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul Pavel Filip a cerut ca responsabilii din domeniu să vină cu propuneri de modificare a legislației în acest sens. 

„Prin această inițiativă se urmărește sporirea protecției financiare și sociale a populației, precum și a accesului pacienților la tratament și servicii medicale de calitate (…). Aplicarea adaosului comercial diferențiat în procesul de formare a prețurilor la medicamente este un mecanism eficient, care contribuie la majorarea accesibilității economice, în special a medicamentelor costisitoare”, se menționează în comunicatul de la gucern.

Potrivit autorităților, Nnecesitatea implementării unui sistem de adaosuri regresive la medicamente a fost menționată și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în studiul “Accesibilitatea  fizică și economică a medicamentelor în Republica Moldova”.

Datele OMS arată că circa 70% din “plățile de buzunar” pentru sănătate în Republica Moldova sunt achitate de cetățeni pentru medicamente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram