/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Zece ani de la moartea marelui poet. Familia și prietenii lui Grigore Vieru s-au adunat la mormântul acestuia

missing
18 ianuarie 2019, ora 19:41

„Nu am, moarte, cu tine nimic, eu nici măcar nu te urăsc cum te blestemă unii, vreau să zic. La fel cum lumina pârăsc”.

An de an, rudele și prietenii lui Grigore Vieru se strâng, pe 18 ianuarie, la Cimitirul Central, pentru a aduce un omagiu celui care a stat la baza independenței Republicii Moldova. Printre cei care au depus flori la mormântul poetului, erau și un grup de tineri unioniști, echipați cu tricoloruri.

Comemorându-l pe Grigore Vieru mi-am amintit că de fapt cu poeziile lui am crescut. La un moment dat am realizat că el astăzi putea să fie aici și împreună cu el să sărbătorim alte lucruri importante, în loc să-i comemorăm absența”, Cristina Codreanu, membră ODIP.

La mormântul lui Grigore Vieru s-au recules și câțiva scriitori care l-au cunoscut personal.

Grigore Vieru continuă și după moarte să influențeze starea de spirit a societății noastre și a trăi și după moarte poeticește înseamnă a te clasiciza”, Arcadie Suceveanu, scriitor.

Și cele mai cunoscute poezii lui Grigore Vieru au răsunat astăzi, lângă mormântul marelui scriitor.

„Ştiu cândva, la miez de noapte, ori la răsărit de Soare, stinge-mi-s-or ochii mie tot deasupra cărţii Sale”.

„Tu, iarbă, tot ai mamă? De ai – de bună seamă: atunci când înverzeşti,de ea îţi aminteşti”.

„Mama pâine albă coace, noi cântăm frumos, pentru pace, pentru pace, mulțumim frumos”.

Poetul Grigore Vieru a decedat pe 18 ianuarie, 2009 la Spitalul de Urgență, după ce cu două zile mai devreme a suferit un grav accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul de la un eveniment cultural. Poetul s-a stins din viață în urma unui stop cardiac. La înmormântare au participat zeci de mii de oameni. După moartea sa, în Capitală un bulevard îi poartă numele. Iar în 2010, pe Aleea Clasicilor a fost instalat bustul poetului.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram