/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ambasadorii străini despre următoarele alegeri: Comunitatea internațională va urmări cu atenție procesul electoral

missing
19 ianuarie 2019, ora 13:19

Comunitatea internațională va urmări cu atenție ceea ce se întâmplă în contextul preelectoral și în cadrul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, susține ambasadorul Canadei la București, prin cumul și pentru Moldova, Kevin Hamilton. La finalul unei vizite la Chișinău, efectuate în contextul scrutinului electoral, alături de alți ambasadori, diplomatul a declarat că în calitate de parteneri și prieteni ai Republicii Moldova, vor fi aici pentru a monitoriza și pentru a vedea ce se întâmplă în această perioadă.

„În ceea ce privește Canada, noi ne-am exprimat îngrijorarea noastră și dorința ca aceste alegeri să se desfășoare de o manieră corectă și liberă. La sigur vom desemna observatorii noștri pe termen scurt în cadrul Misiunii OSCE, care vor monitoriza și vor urmări modul de desfășurare a acestor alegeri. În afară de aceasta, dorim să ne asigurăm că niciun candidat și niciun partid politic nu va fi supus hărțuirilor sau intimidărilor”, a notat oficialul.

Ambasadoarea Olandei la București, prin cumul și la Chișinău, Stella Ronner-Grubačić, este de părere că oricare ar fi rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, acesta trebuie să reflecte voința reală a poporului moldovenesc. Diplomata a declarat că ambasadorii vor să se convingă de faptul că aceste alegeri se vor desfășura în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.

„Ceea ce ne interesează pe noi e să ne asigurăm într-adevăr că dacă undeva răsună discursuri cu mesaje de ură sau în cazul în care nu se respectă în totalitate regulile de joc clar stabilite, vor urma sancțiuni. Și în acest sens există o legislație națională, care trebuie respectată. În caz contrar, există organe electorale și instanțe care trebuie să intervină și să se expună prin hotărâri”, a mai punctat  Stella Ronner-Grubačić, citată de IPN.

Ambasadorul irlandez în Moldova, cu reședința la București, Derek Feely, aflat într-o vizită la Chișinău a menționat că scopul acesteia a fost să înțeleagă ce suport ar putea fi acordat Republicii Moldova în contextul perioadei electorale. „Noi nu suntem cei care vom monitoriza alegerile și categoric nu vrem să intervenim în acest proces, dar vom încerca să oferim sprijinul care poate fi acordat din acest punct de vedere. Și sunt foarte interesat să văd ce se întâmplă aici, pentru ca ulterior, în baza informațiilor acumulate și în baza întrevederilor pe care le-am avut aici, să pot să raportez despre aceasta autorităților mele”, a menționat ambasadorul irlandez.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram