/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ministerul Finanțelor propune Guvernului să-și asume răspunderea pentru modificarea unui articol din Codul Contravențional

missing
20 ianuarie 2019, ora 17:19

Ministerul Finanţelor propune ca Guvermul să modifice în regim de urgenţă un articol din Codul Contravenţional, prin asumarea răspunderii. E vorba de revenirea la amenzi mai puţin aspre pentru încălcarea regulilor de raportarea statistică.

Potrivit Mold-street, în octombrie 2018, la propunerea Guvernului, majoritatea parlamentară în frunte cu democraţii a votat o serie de modificări în Codul Contravențional al Republicii Moldova, în special majorarea sancţiunilor pentru diverse contravenţii.

Autorul proiectului, Ministerul Justiţiei, susţinea că scopul lui este „contracararea unor fenomene îndreptate spre încălcarea unor drepturi constituţionale ale persoanei fizice, atentarea la sănătatea populaţiei şi a persoanei, precum şi spre atentarea la ordinea şi securitatea publică”.

În consecinţă au fost introduse noi modificări şi în art.330 din Codul contravențional, prin care se majorau semnificativ amenzile pentru refuzul, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor prevăzute de lege de către respondenți privind prezentarea datelor statistice, neprezentarea la timp a datelor individuale sau agregate în scopuri statistice sau prezentarea de date statistice eronate ori în volum incomplet.

Astfel, în prezent sunt prevăzute amenzi de la 50 la 80 de unităţi convenţionale (de la 2.500 lei până la 4.000 lei) – pentru persoane fizice; de 120 la 170 de unităţi convenţionale (de la 6.000 lei până la 8.500 lei) – pentru persoane cu funcții de răspundere: și de la 250 la 350 de unităţi convenţionale (de la 12-500 lei pînă la 17.500 lei) pentru persoanei juridice.

Majorarea seminificativă a amenzilor a provocat nemulţumirea oamenilor de afaceri şi a contabililor, care au iniţiat şi o campanie de colectare de semnături sub o petiţie pentru anularea acestor amenzi.

Totodată experţii atrăgeau atenţia la faptul că, în cazul rapoartelor fiscale, pentru încălcarea modului de prezentare de către contribuabili a dării de seamă fiscale în Codul contravențional este prevăzută o amendă de la 300 la 600 lei aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Adică de 10 ori mai mică decât în cazul datelor statistice.

În consecinţă chiar şi Ministerul Finanţelor susţine că „pedeapsa, stabilită prin Legea 159/2018, este prea aspră în raport cu fapta săvîrșită”.

„Totodată, nu este exclus faptul că în unele cazuri mărimea amenzii ar putea chiar să depășească salariul lunar al contravenientului (persoanei fizice/persoanei cu funcții de răspundere)”, se arată în nota de argumentare la un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului contravențional.

Astfel, se propune ca să fie modificat acest articolul şi să fie micşorate amenzile de câteva ori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram