Ion Terguță, candidatul blocului ACUM DA PAS la alegerile parlamentare pe circumscripția nr. 17, Nisporeni, a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care solicită să fie scos din cursa electorală contracandidatul său din Partidul Democrat (PD), Vlad Plahotniuc. Terguță spune că înregistrarea lui Plahotniuc în cursa electorală a fost făcută cu încălcări.
Reprezentanții ACUM fac referire la o înregistrare video din ziua în care Vlad Plahotniuc a fost înscris în calitate de candidat, din care aceștia ar fi spicuit anumite încălcări:
„Colectarea semnăturilor s-a făcut de către operatori distribuiți într-un birou, în care semnatarii stau la rând și oferă buletinele pentru a le fi introduse datele în liste; operatorii introduc datele în listele de subscripție și indică semnatarilor unde să depună semnătura; listele de subscripție au fost completate fără a ține cont de faptul că un susținător poate semna doar în lista de subscripție întocmită pentru primăria în cadrul căreia intră localitatea în care acesta își are domiciliul; completarea listelor de subscripție nu a fost efectuată în prezența membrilor grupului de inițiativă, ci în prezența și de către operatori, adică de către persoane terțe procesului de colectare a semnăturilor”, spun cei de la ACUM.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, spune că semnăturile au fost colectate în conformitate cu prevederile legale și că membrii CEC trebuie să se expună: „Este o continuare a încercării de victimizare a unor reprezentanți ai partidelor politice. Ce ține de corectitudinea colectării semnăturilor, trebuie să dea un răspuns foarte clar instituția care este responsabilă pentru aceasta. Nu vreau să consider că aceste acuzații ar fi fost privite deja ca o angajare în campania electorală, dar partidele respective trebuie să dea dovadă de corectitudine”, a spus Gamurari, contactat de TV8.
Anterior, cei de la ACUM DA PAS și PDM au depus la CEC mai multe contestații prin care au solicitat fie sancționarea fie scoaterea din cursă a concurenților electorali, însă sesizările au fost considerate neîntemeiate și CEC le-a respins.