/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Vor mai multe secții în Rusia. PSRM a contestat la Curtea Constituțională hotărârea Guvernului privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate

22 ianuarie 2019, ora 18:00

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menționat că prin aprobarea acestei hotărâri, Guvernul a permis excluderea din procesul constituțional a sute de mii de cetățeni din Republica Moldova care trăiesc și muncesc în Federația Rusă. Potrivit socialiștilor, acesta este un caz grav de discriminare constituțională a moldovenilor care au fost privați de posibilitatea de a vota.

Ceea ce ține de cei peste 500 000 de cetățeni care locuiesc în Federația Rusă, sunt lipsiți de acest drept. Pentru ei s-au deschis doar 11 secții de votare, ceea ce permite să voteze aproximativ 50 000 de persoane, iar asta constituie doar 10% din numărul concetățenilor noștri aflați pe teritoriul Federației Ruse”, a spus Vlad Batrîncea.

Deputatul a declarat că această hotărâre trebuie anulată și revizuită în regim de urgență, în caz contrar vor apărea semne de întrebare față de legimitatea acestor alegeri și rezultatul lor. Socialistul a menționat că informația despre această încălcare gravă a drepturilor a fost adusă la cunoștință Consiliului Europei și Misiunii de observatori a OSCE.

Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a remarcat faptul că Guvernul se consultă cu ambasadele în legătură cu deschiderea secțiilor de votare. În ceea ce privește Federația Rusă, socialistul susține că autoritățile au ignorat recomandările Ambasadei Republicii Moldova în această țară. „Pe teritoriul Federației Ruse trebuie să fie deschise cel puțin 30-40 secții de votare, pentru a putea vota cel puțin 150-200 de mii de cetățeni”, a conchis el.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram