/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Transparency International: Comisia Europeană recunoaște riscurile, dar trebuie să fie mai dură vis-à-vis de vize de aur

24 ianuarie 2019, ora 14:10

„…Recunoscând riscurile inacceptabile de securitate și corupție pe care le creează, raportul Comisiei nu spune ce trebuie să facă efectiv statele membre – îndată ce a sunat alarma, trebuie de oferit soluții”, a declarat Naomi Hirst, de la Global Witness. „Acum este momentul ca statele membre să-și asume responsabilitatea pentru sistemele lor de viză de aur și să urmeze decizia conducerii Bulgariei de a le suspenda până cănd ele nu vor mai amenință securitatea UE”.

Raportul prevede că Comisia va convoca un grup de experți din toate statele membre pentru a aborda riscurile în cadrul sistemelor Golden visa și va pregăti un set de controale de securitate până la sfârșitul anului 2019. Dar Global Witness și Transparency International consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate necesităților. Cele două organizații solicită măsuri stricte de diligență și o aplicare a acestora la nivelul UE.

„Acest raport pune accentul pe sistemele dubioase din statele membre, ceea ce reprezintă un bun prim pas”, a spus Laure Brillaud de la Transparency International. „Cu toate acestea, astfel de țări precum Malta în care aceste scheme sunt adânc înrădăcinate, sunt puțin motivate pentru le eliminarea fără presiuni puternice din partea unor instituții internaționale, cum ar fi UE”.

Comisia nu este singurul organism european care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizele de aur. Într-un proiect de raport publicat în septembrie, Comitetul special al Parlamentului European privind crimele financiare și evaziunea fiscală a solicitat eliminarea treptată a schemelor.

Transparency International – Moldova a relatat în aprilie 2018 că în contextul rezultatelor modeste de investigare şi recuperare a fondurilor extrase prin diverse fraude bancare şi multiple încercări de legalizare a acestora, aplicarea sistemului Golden Visa în Republica Moldova este contraindicată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram