/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Prețul carburanților, în Republica Moldova, de neclintit! Ce spun experții în energetică și reprezentanții ANRE

missing
24 ianuarie 2019, ora 19:58

Neschimbat din august, prețul la benzină și motorina în Moldova va rămâne la fel cel puțin până-n primăvară. Asta chiar dacă pe piața internațională, petrolul s-a ieftinit în această perioadă de mai multe ori. Tarifele rămân neclintite în lipsa unei metodologii noi, spun experții. Formula de calcul urmează să fie aprobată de Agenția Națională de Reglementare (ANRE) până pe 1 martie. Documentul a fost elaborat și este supus dezbaterilor publice.

Prețurile la benzină în Moldova au uitat de scădere, fiind ca și acum cinci luni, când ANRE a stabilit ultima dată tarifele plafon: în jur de 19 lei pentru un litru de benzină și 16,89 de bani pentru motorină. De atunci însă prețul petrolului pe piața internațională a scăzut, în medie, cu 20 la sută, de la 69 la 53 de dolari pentru un baril.

SERGIU TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „Și acum îmi pun întrebarea: da cu ce se ocupă autoritățile noastre. Din ce cauză noi consumatorii, automobiliștii nu resimțim această ieftinire. Problema este și în prevederile legale, dar și în faptul că statul nu a găsit un instrument eficient să facă astfel încât prețurile pe care le plătim la carburanți să fie ieftine și să corespundă cumva cu evoluția prețurilor la nivel european”.

Între timp, și șoferii se plâng că prețurile la carburanți îi cam ard la buzunare:

-Sunt foarte agitate. Este imposibil cu lefurile noastre să întreții mașina. Este foarte greu.

-Scump, scump și nu e calitativ. Motoarele se ard de pe mașină. Pun diferite amestecături. Între 92 și 95 numai diferă prețul, dar e aceeași benzină.

Prețurile vor rămâne neschimbate cel puțin până în martie când, ANRE, trebuie să aprobe nouă metodologie de formare a tarifelor. Documentul a fost elaborat de ANRE și este supus consultărilor publice, precizează reprezentanții agenției.

GALINA SĂNDUȚĂ, OFIȚERĂ DE PRESĂ ANRE: „La data de 16 ianuarie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat pe pagina oficială anre.md spre consultări publice noua metodologie a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere. Până la această dată, specialiștii din cadrul Agenției așteaptă ca să fie prezentate propuneri, obiecții, pe marginea proiectului dat”.

Din 1 martie, prețul la benzină și motorină va fi, din nou, stabilit de companiile petroliere de la noi, și nu de ANRE, cum a fost în ultimii ani. Amendamentele în cauză au fost propuse de către doi deputați democrați și au fost adoptate de Parlament. Astfel, prin acest document parlamentarii au revenit la vechiul mecanism, pe care tot ei, anterior, au considerat-o ineficiență.

SERGIU TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „Trei ani în urmă, Domnul Candu critica abordarea aceasta, mecanismul și spunea că este în detrimentul consumatorilor, sunt lacune și neajunsuri. Pe piața petrolieră nu este concurență și iată ce s-a schimbat că domnul Candu a hotărât să revină înapoi la metodologia care era aiurea, proastă și au modificat legea. Vreau să văd care este argumentarea lui în acest sens.

Din martie 2016, ANRE a început să stabilească prețurile-plafon pentru benzină și motorină, reieșind din cotațiile Platts la bursele mondiale, precum și ținând cont de TVA, impozite, taxe și marjele comerciale specific ale operatorilor de pe piață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram