/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

ANI explică diferențele dintre certificatele de integritate eliberate lui Șor și Bogatico, ambii cu o condamnare în prima instanță

28 ianuarie 2019, ora 17:53

Primarul orașului Râșcani, Victor Bogatico, reprezentant al formațiunii Partidul Nostru, care vrea să candideze pentru un mandat de deputat, a criticat ANI pentru atitudine discriminatorie față de candidați. El a arătat că instituția a scris în certificatul său de integritate faptul că ”a fost condamnat pe art.326 al. 2 Cod Penal”. Bogatico spune că este vorba despre o hotărâre a primei instanțe, care nu este definitivă, dosarul fiind pe rol la Curtea de Apel Bălți, la fel ca și cel al lui Ilan Șor, condamnat și el de prima instanță, dar în certificatul căruia nu este menționată nicio interdicție privind ocuparea funcțiilor publice.

ANI face referire la Inspectoratul Național de Probațiune

Autoritatea Națională de Integritate afirmă că datele introduse în certificatele de integritate, referitoare la interdicția de a ocupa anumite funcții publice pentru o perioadă sunt preluate de la Inspectoratul Național de Probațiune, fără a interveni în aceste date. În acest fel ANI argumentează cum în două situații similare doi solicitanți au primit certificate cu conținut diferit.

”Este informația pe care o primim de la Inspectoratul Național de Probațiune. Cum primim această informație, așa o includem în certificat. Noi operăm cu documente, cu fapte constatate, nu putem să inventăm noi ceva”, a declarat Victor Moloșag pentru Moldova Curată.

Inspectoratul de Probațiune: ”în limita informațiilor disponibile”

Solicitat de Moldova Curată, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, nu a putut să ne ofere mai multe lămuriri în această privință. El a declarat doar că instituția furnizează tot spectrul de informații privind restricțiile, ”în limita informațiilor disponibile”. Despre candidați concreți a spus că nu poate oferi informații, deoarece există limitări stabilite de legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal. ”Noi avem zilnic foarte multe solicitări și noi nu le examinăm după nume, ci după subiect, adică noi nu facem politică”, a mai adăugat acesta.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram