„Când domnul prim-ministru Pavel Filip a declarat că sunt mincinoși cei care au zis că salariul li s-a micșorat, vreau să-i zic: eu fac parte dintre mincinoșii cărora li s-a micșorat salariul. Mie personal – cu 1200 de lei”, a spus pentru EXPRESUL Maria Buruiană, director educativ la Liceul ”Gheorghe Asachi” din Ungheni.
„Pentru actuala guvernare e mai bine să știi mai puțină carte. Nu ni se mai plătește pentru gradul didactic, pentru vechimea în muncă”, a continuat dânsa.
Maria Buruiană are gradul I managerial. Per total în raionul Ungheni îl au doar trei persoane. Nu e simplu să-l obții, căci e nevoie de un dosar consistent, cu lucrări și articole în publicațiile de specialitate. În plus, pentru acest grad managerial trebuie să susții și un interviu de performanță în față unor somități ale pedagogiei din Republica Moldova.
”Adaosul la salariu era un stimulent pentru noi ca să studiem mai mult, ca să obținem rezultate mai bune. Cred că nu voi mai merge să confirm gradul managerial. La ce bun? Iar de la 1 septembrie, voi renunța la funcția de director educativ. Cei care s-au gândit la mărirea salariilor nu au luat totul în calcul. Ca întotdeauna”, a mai spus Maria Buruiană, după care și-a exprimat regretul că majoritatea pedagogilor se indignează doar la bucătărie, chiar dacă nu sunt mulțumiți.
Potrivit dânsei, cei ce au avut de câștigat din această majorare au fost tinerii specialiști.
”Mă bucur pentru ei. Poate se vor reține în școală. Pentru ceilalți majorarea e nesemnificativă, de 100-200 de lei. Cei de la guvernare au vrut să facă un show înainte de alegeri cu această majorare a salariilor la pedagogi, chipurile au grijă de popor. Eu nu am observat că au grijă de popor”, a concluzionat ea.
Și Anastasia Alexa, directoarea Școlii primare ”Spiridon Vangheli” din Ungheni, s-a arătat nemulțumită de majorările recente ale salariului managerilor școlari. Dânsa susține că, urmare a noii legi, a avut de pierdut 1142 de lei. Și ea are gradul I managerial. ”Am muncit degeaba. Nici gradul didactic nimeni nu-l mai ia în seamă, nici vechimea în muncă. Directorii adjuncți deja mi-au spus că lucrează ultimul an în aceste funcții”, a făcut o remarcă directoarea.
Specialiștii de la Direcție Educație susțin că vor fi făcute modificări. Potrivit Parascoviei Zagoreanu, specialist principal al Direcției respective, pe 25 ianuarie, urmau să fie transmise la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propunerile de modificare, printre care luarea în calcul a gradului managerial și al vechimii în muncă. Nimeni, însă, nu a putut spune când vor fi făcute aceste modificări și dacă vor fi luate în calcul.