/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Moldova, alături de Nigeria și Pakistan, la capitolul corupție. Pe ce poziție se află țara noastră într-un clasament de 180 de state

29 ianuarie 2019, ora 12:11

Republica Moldova este la fel de coruptă ca și Nigeria, Pakistan, Etiopia, Vietnam și alte țări din Africa sau Asia, arată datele indicelui percepției corupției pentru anul 2018, publicat de Transparency International. Astfel, țara noastră s-a clasat pe pe poziția 117 din 180, acumulând doar 33 de puncte din o sută. 

Republica Moldova a acumulat două puncte în plus, comparativ cu anul 2017 și trei puncte în plus, comparativ cu anul 2016, dar a revenit la punctajul pe care-l avea în anul 2015.

„Ţinem să remarcăm faptul că IPC reflectă preponderent percepţia corupţiei uzuale, de rutină. Sumele plăţilor informale uzuale achitate anual de populaţie reprezentanţilor instituţiilor statului sunt derizorii comparativ cu mijloacele sustrase din sistemul bancar în urma jafului miliardului. Cu toate acestea, şi în 2018 investigarea furtului miliardului a fost tergiversată, fiind zădărnicită aplicarea strategiilor de recuperare sugerate de Kroll şi Steptoe&Johnson. Nu au fost atraşi la răspundere beneficiarii finali ai furtului miliardului, nu au fost înregistrate progrese în recuperarea mijloacelor sustrase”, scriu reprezentanții Transparency International Moldova, într-un comunicat.

Explicând acest fenomen, reprezentanții organizației mai fac referire la modificările făcute în legislație în privința adoptării legii „amnistiei capitalului” și în privința oferirii cetăţeniei contra investiţii.

„Deşi a fost adoptată în lectură finală o nouă lege cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care urma să transpună recomandările MONEYVAL, mai puţin de jumătate din recomandări au fost implementate, altele doar partial.

Autorităţile raportează despre pornirea dosarelor contra unor medici aparte, iniţiind în acelaşi timp parteneriat public-privat cu o companie din offshore în prestarea serviciilor de dializă, creând un mecanism de monopol pe zeci de ani şi direcţionând sute de milioane de lei bani publici către un destinatar netransparent”, mai spus reprezentanții Amnesty International Moldova. În opinia lor, datele indicelui vorbesc nu atât despre percepţia corupţiei uzuale de către populaţie reflectată în IPC, cât despre corupţia la cel mai înalt nivel, inclusiv corupţia politică, capturarea instituţiilor statului în beneficiul unui grup îngust de interese.

Sursa: Transparency International

Țara vecină Ucraina se află cu câteva poziții mai jos decât Republica Moldova. Acesta a acumulat 32 de puncte din o sută și s-a clasat pe locul 120 din 180.

La rândul ei, România se poziționează pe locul 61 din 180, acumulând 47 de puncte din o sută.

Nicio țară din cele 180 nu a acumulat 100 de puncte. Totuși, pe primele poziții se află Danemarca (88 de puncte), Noua Zelandă (87 de puncte) și Finlanda (85 de puncte).

Sursa: Transparency International

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram